‘Horeca docent is het mooiste dat er is!’

Gerrit van de Ruit

 

‘Mijn leven is verweven met horeca. Mijn opa en oma hebben 25 jaar een café gehad. Mijn ouders hebben dat overgenomen en tien jaar voortgezet. Natuurlijk hielp ik mee. Ik volgde de bbl-opleiding horeca aan het ROC Zadkine. Ik heb daarna een mooie horeca-carrière gemaakt: ik was chef-kok bij het NH-Hotels en het Holland Casino Scheveningen, waar ik negen jaar heb mogen werken aan structuur, cijfers en teambuilding. Ik had 25 koks onder mij. Een enorme verantwoordelijkheid, met een jaarlijkse horeca-omzet van tien miljoen euro.

Toen mijn vrouw en ik kinderen kregen, wilde ik wat anders dan 350 uur per maand werken. Ik solliciteerde bij Albeda, waar ik de kans kreeg om docent horeca te worden. Mijn schat aan ervaring, van café tot casino, neem ik mee in het horeca-onderwijs. Bijvoorbeeld stageplekken: ik ken heel veel mensen in de Rotterdamse horeca. Ik bereid mijn leerlingen voor op hun toekomst. Want horeca is mooi, maar kan ook hard zijn hoor! Daar vertel ik vaak over. Zo hadden ze bij Holland Casino Scheveningen zes chef-koks versleten in vijf jaar tijd. Tegen de hectiek van zo’n grote keuken moet je bestand zijn. Sommige studenten zijn autistisch, zij kunnen niet tegen al die prikkels in een drukke keuken. Ik begeleid hen via stages naar een toekomst in de catering, want daarin kunnen ze veel gestructureerder en rustiger werken. Elke student verdient mijn persoonlijke aandacht. Zoals een gast in de horeca dat ook verdient.

Veel van mijn studenten hebben het niet makkelijk. Problemen thuis, in het gezin, de familie, schulden, armoede, verslaving. Ik heb zelfs meegemaakt dat bij een student thuis het gas en elektra werd afgesloten. Toch weet hij zich te motiveren om naar school te komen. Die drive van zo’n jongen, dat is fantastisch. Ik ben trots op mijn studenten, ze nemen die hobbels, zetten door en aan het eind behalen de meeste studenten hun diploma. Petje af! Als eindopdracht moeten ze bij ons een 15- gangenmenu maken. Die Rotterdamse mix aan culturen zie ik dan terug: een Turks of Surinaams 15-gangen diner. Fantastisch toch? Joh, echt waar, chef-kok zijn was mooi, maar docent hier op het Albeda college is het mooiste dat er is!’

Gerrit van de Ruit genomineerd Leraar van het Jaar, docent horeca aan het Albeda College