“In het eerste jaar heb ik alle beginnersfouten gemaakt”

Karin Roeleveld

“Natuurkunde is een heerlijk, fascinerend vak! Ik laat leerlingen zelf nadenken. Ik pak graag een gebeurtenis of thema uit de actualiteit. Een krantenartikel of een filmpje op You Tube. Bijvoorbeeld van de deeltjesversneller in Zwitserland, of een ruimtereis. Of Felix Baumgartner, die de hoogste parachutesprong ooit maakte. Hoe hard valt hij naar beneden? Waarom is de kleur van de lucht op grote hoogte zwart en niet blauw? Dan kom je al snel uit op de wetten van Newton, de breking van licht. Het is ontzettend leuk om met leerlingen hierover te praten. En om te experimenteren. Laatst maakten we luchtdrukraketten. Lekker knutselen en al doende leren over beweging en versnelling.

De diversiteit op het Zuider Gymnasium is groot, zoals Rotterdam divers is. Sommige leerlingen komen uit een gezin met succesvolle carrière-ouders, terwijl ouders van andere leerlingen rond moeten komen van een bijstandsuitkering. Maar op school is iedereen gelijk. Sommige leerlingen hebben een talent voor natuurkunde en zijn slimmer dan ik: met hen is het sparren, uitdagen, doordenken. Andere leerlingen moet ik begeleiden om dat felbegeerde zesje binnen te slepen.

Ik besloot docent te worden in vwo-6. Ik hielp toen al medeleerlingen, gaf bijles wiskunde. Wiskunde vond ik het leukst: lekker puzzelen. Later ging ik natuurkunde steeds interessanter vinden: het is eigenlijk toegepaste wiskunde. Ik kreeg natuurkunde in ditzelfde lokaal als waar ik nu zelf les geef. Toen ik begon als docent, in dit lokaal, ging ik een keer op een stil moment op mijn oude vertrouwde plek zitten. Dat deed me wel wat, ja. Ik zeg er eerlijk bij: het begin was moeilijk. Het eerste jaar heb ik alle beginnersfouten gemaakt. Maar ik heb ervan geleerd en ging het vak steeds mooier vinden.

Dat ik genomineerd ben als Leraar van het jaar voelt als een beloning. Een leerling zei: mevrouw, u heeft de verkiezing niet gewonnen, maar voor ons bent u de beste! Die waardering van de leerlingen geeft me een enorme boost.”

 

Karin Roeleveld, genomineerd Leraar van het jaar 2017 en docent Natuurkunde aan het Zuider Gymnasium