Marjolein van der Burg

“Dit werk wil ik blijven doen tot mijn pensioen”

Marjolein van der Burg

 

“Hier, in het Hilton, is mijn carrière begonnen”, zegt Marjolein van der Burg. Zij eindigde in de top 3 in de categorie MBO tijdens de Verkiezing Leraar van het Jaar 2017. “Ik heb hier met ontzettend veel plezier gewerkt. Ik heb hier veel geleerd, veel meegemaakt en gelachen. Ik kan talloze anekdotes vertellen. Grappige, leuke, vreemde of pijnlijke momenten. Dat doe ik graag in de klas, aan mijn studenten. Want zij maken dat later ook mee, als ze hun opleiding hospitality hebben afgerond.

Een voorbeeld? Een keer stonden twee ontzettend stoere kerels aan de balie. Spierballen, tatoeages. Ik zag in het systeem dat er voor hen een luxe kamer was gereserveerd. Maar dat is een kamer met roze tinten… Ik heb die reservering toch maar even veranderd! Als ik dit soort belevenissen vertel, hangen de studenten aan mijn lippen. Er wordt ook veel gelachen in de les. Tegelijkertijd leren ze over geheimhoudingsplicht, privacy, professionaliteit en werkhouding. Voor sommige studenten zijn dit volstrekt nieuwe begrippen. Dat komt doordat zij soms uit kwetsbare gezinnen komen. Hun situatie kan bijzonder problematisch zijn. Een professionele werkhouding in de hotel- en hospitalitybranche is dan een grote stap. Hen daarin te begeleiden, het beroep te leren is ontzettend mooi werk.

Ik heb gewerkt in Antwerpen, Amsterdam en hier in Rotterdam. Mijn carrière verliep voorspoedig. Ik kreeg meer verantwoordelijkheden en werd gewaardeerd. In 2015 ben ik benaderd door het Albeda. Ik kreeg de kans om een carrièreswitch te maken van de hotellerie naar het onderwijs en die kans heb ik met beide handen gegrepen. Sindsdien sta ik voor de klas en ik weet: dit blijf ik doen tot mijn pensioen. Dit werk is zó mooi en dankbaar. Ik kan het verschil maken voor mijn studenten. Soms sleep ik studenten met flinke problemen er doorheen, naar de eindstreep. Ik kan moeilijk onder woorden brengen hoe ontzettend veel betekenis dat heeft, maar dat doet me heel, heel veel. En ik krijg er enorm veel voor terug.”