“Ik lig elke dag wel een keer in een deuk”

Emma Vroom

“Volleybal is mijn passie. Jarenlang trainde ik keihard en zette er veel voor opzij. Ik moest mijn tijd efficiënt indelen en plannen. Ik heb geprobeerd de top van Nederland te halen, maar dat is niet gelukt, ondanks mijn ijzeren discipline. Daar heb ik me inmiddels bij neergelegd. Het volleybal heeft me veel gebracht. Ik leid nog steeds groepen kinderen tijdens volleybalkampen.

Daar ontdekte ik hoe ontzettend leuk het is om met kinderen te werken. De spontaniteit, de energie, het enthousiasme, heerlijk vind ik het. Al tijdens mijn hbo-studie pedagogiek ging ik bij Jeugdzorg werken. Ik was pas negentien jaar en eigenlijk te jong en onervaren voor wat er allemaal op mij afkwam. Echt zeer ernstige problemen: huiselijk geweld, mishandeling, verwaarlozing. Dat werk heb ik enkele maanden gedaan, maar ik heb er in die korte tijd veel geleerd. Zo besef ik nu hoe zwaar sommige mensen het hebben. En dat we mensen nooit moet veroordelen, want we weten niet wat ze allemaal hebben meegemaakt.

Na Jeugdzorg ging ik aan de slag bij Mundo. Hier voel ik me als een vis in het water. De kinderen zijn geweldig, ze leren zo snel! nieuwe woordjes, allerlei vaardigheden, hun motoriek. Elke dag is anders; het gaat heel snel met de ontwikkeling van kinderhersenen! Wat ik geleerd heb bij het volleybal en bij Jeugdzorg komt nu heel goed pas: structuur aanbrengen, de planning, de discipline, efficiency, doelgericht werken en begrip voor ouders. Vroeger miste ik nooit een volleybaltraining, bij Mundo heb ik nog nooit een vergadering gemist. Ik hou me strak aan de planning, maar op de dag zelf ben ik flexibel. Soms is er een dag dat de kinderen vol energie zitten. Dan zeg ik: ‘kom op, we gaan naar buiten, lekker rauzen!’ Als hbo-er wordt verwacht dat ik wat extra’s breng. Dat vind ik zo leuk aan dit werk, ik breng verdieping, reflectie, leg verantwoording af en maak plannen. Maar op de groep zelf is het vooral dikke pret. Elke dag gebeurt er wel iets hilarisch en liggen mijn collega en ik in een deuk!”

Emma Vroom, winnaar pedagogisch medewerker van 2017