“Leerlingen luisteren ademloos naar mooie verhalen”

Eva Poley

“Geschiedenis is overal. Geschiedenis is groot en het is klein, ver weg en dichtbij. Ik maak het voor mijn vmbo-leerlingen tastbaar, zichtbaar. We maken wandelingen. Door de stad en langs de brandgrens. Of hier, in Vreewijk. Vlakbij school staat de Breekerk. Ik vertel over de onderduikers die zich daar tijdens de Tweede Wereldoorlog verscholen, in de nok van de toren. Dan is geschiedenis opeens dichtbij en krijgt een groot thema als de oorlog betekenis.

Eigenlijk wilde ik archeoloog worden. Maar ja, daarvoor heb je wiskunde nodig en dat was niet mijn sterkste vak. Sterker nog, ik heb misschien wel dyscalculie. Dus moest ik mijn plannen bijstellen. Ik had altijd al een passie voor geschiedenis en las de historische boeken van Thea Beckman. Een docent op school zei tegen me: joh, word docent! Zo is het gekomen.

Ik heb zulk mooi werk! Leerlingen komen het klaslokaal binnen, ze gaan zitten, ik begin te vertellen en ze luisteren ademloos toe. Ik geef mezelf niet snel een compliment, maar ik kan aardig vertellen. Natuurlijk, er zijn moeilijke momenten. Moeilijke situaties. Lastige leerlingen. Behoorlijk wat leerlingen komen uit kwetsbare gezinnen, hebben problemen thuis, soms ernstig. Op ons kleine schooltje met ongeveer 250 leerlingen hebben we een fantastisch team – leerkrachten, directie, ondersteunend personeel, het zorgteam - waarmee we onze leerlingen zo goed mogelijk proberen te helpen. En we helpen elkaar. We blazen regelmatig wat stoom af, praten met elkaar na, op deze aangename plek: het restaurant van Roos Marijn, in Het Witte Paard.

Veel leerlingen vergeten tijdens de geschiedenisles even hun zorgen en problemen. Ze hoeven alleen maar te luisteren naar mooie verhalen. De les is een rustpunt. Leerlingen dromen weg bij Griekse mythen, de stompzinnige dingen die de Romeinse keizers hebben uitgehaald, hun bacchanalen, ik vertel over de viezigheid uit de Middeleeuwen, over de vreemde gewoontes van mensen uit die tijd en hun losbandige gedrag. Als de les is afgelopen en de volgende les begint, vertel ik een volgend verhaal aan leerlingen die weer ademloos luisteren. Echt, ik heb het mooiste werk dat er is.”

Eva Poley, genomineerd Leraar van het jaar 2017 en docent geschiedenis aan de Calvijn Zuider Mavo