De MaS is niet meer weg te denken bij het Emmauscollege

Emmauscollege
De MaS is niet meer weg te denken bij het Emmauscollege
Tijdens de introductieles over de Maatschappelijke Stage (MaS) zijn de leerlingen van de tweede klas van de havo van het Emmauscollege zeer oplettend. Eindelijk krijgen ze de introductieles over de Maatschappelijke Stage. Ze hadden er al veel over gehoord, maar het naadje van de kous wisten ze er nog niet van. Want, zo benadrukt MaS-coördinator Marion van Roon-Plaisier: “De MaS is ‘verplicht vrijwillig’. De MaS is een onderdeel van je diploma en heel soms heb je daarmee trouwens een streepje voor bij het vervolgonderwijs.”
Marion begint haar introductie met de vraag wat vrijwilligerswerk nou eigenlijk is. Een grapjas steekt zijn vinger op: “Mijn moeder helpen?”. Nou, nee. Maar waarom eigenlijk niet? Marion legt uit dat het gaat om iets terug te doen voor de maatschappij, voor mensen en organisaties die afhankelijk zijn van hulp van anderen. Marion: “Ik ging vroeger als vrijwilliger mee met een jeugdkamp voor kinderen. Ik ging mee als kok. Ik kreeg er geen geld voor. Maar tijdens die week zag ik de kinderen met een grote glimlach door het bos rennen. Dat gaf mij een enorme voldoening. Daar deed ik het voor.” Ze legt uit dat veel activiteiten voor diverse doelgroepen niet kunnen worden georganiseerd zonder de hulp van vrijwilligers.
 

Stagecontract

Marion heeft, sinds ze vanaf 2009 de MaS op het Emmauscollege organiseert, een waslijst aan mogelijke stageplekken verzameld. De leerlingen gaan individueel op stage. Dat vereist een strakke organisatie. Marion tegen de klas: “Jullie moeten zelf op zoek gaan”. Ze noemt een reeks voorbeelden: scouting, buurthuizen, sportclubs, basisscholen, de bibliotheek, vluchtelingenwerk, Natuurmonumenten, Stichting Zonnebloem of Huttendorp Schollevaar. Enkele leerlingen pakken hun smartphone en kijken direct op Magister. Marion: “Daarop staan ook het stagecontract, stagebeoordeling en stageopdracht. Jullie mogen pas na goedkeuring met de stage beginnen èn als het stagecontract is getekend. Zonder contract tellen je gewerkte uren niet. Ik ben daar heel streng in”, legt Marion uit.
 

Stage lopen tijdens de zomervakantie

Naarmate de introductieles vordert raken de leerlingen enthousiaster over de MaS. Ook als Marion uitlegt dat het een goed idee is om tijdens de zomervakantie de stage te lopen kijkt niemand raar op, omdat ze allemaal begrijpen dat ook vrijwilligers op vakantie gaan en organisaties alle extra hulp goed kunnen gebruiken. De les wordt afgesloten met de uitreiking van een informatieboekje en een formulier ‘Maatschappelijke Stage Stappenplan 2017/2018’. Na de les blijft een meisje nog even in de klas. De leerling is blijven zitten en vertelt: “Ik heb vorig jaar mijn MaS bij Stichting Mara gedaan. Het was ontzettend leuk. Mag ik de stage nog een keer doen?” Dat vindt Marion uiteraard goed.
 

Kick-off

Na de les vertelt Marion meer over hoe ze de MaS op het Emmauscollege organiseert. Marion: “We beginnen in juni, na de derde toetsweek, aan het einde van het tweede leerjaar, met een aparte kick-off voor de havo en het vwo. Alle leerlingen gaan dan tegelijkertijd een dagdeel vrijwilligerswerk doen op verschillende plekken voor verschillende doelgroepen. Dit dagdeel levert de eerste vijf uur van de in totaal dertig uur stage op. Daarna gaan de leerlingen individueel op zoek naar een stageplek. Van alle leerlingen uit havo en vwo loopt 80 á 90% de stage voor en/of tijdens de zomervakantie.”
 

Enthousiasme en draagvlak

De MaS is op het Emmauscollege stevig verankerd in het curriculum. Marion, haar collega’s en de directie onderkennen de meerwaarde voor hun leerlingen. Marion: “Het is belangrijk dat leerlingen leren om belangeloos iets voor anderen te doen. Met andere woorden: burgerschapsvorming. Daarnaast zie ik dat het leerlingen motiveert en inspireert. Het komt vaak voor dat ze na de MaS het vrijwilligerswerk voortzetten. Zelfs de traditionele belhamel-met-de-grote-mond functioneert meestal prima tijdens de MaS. Dat is mooi om te zien. Het succes van de MaS staat of valt met het enthousiasme en draagvlak binnen het team. Dat zit bij het Emmauscollege wel goed!”