Agressie en wapenbezit in de klas
Herken de signalen en weet wat te doen!
Het is niet vanzelfsprekend als docent om met agressie om te gaan. Maar hoe je handelt als de situatie escaleert in de klas is essentieel. Daarom is het belangrijk om hier bij stil te staan. Weet je wat je moet doen als een leerling agressief is? En weet je bij wie je terecht kunt op school en wie dan de regie heeft?
Rotterdamse vo-scholen ervaren een toename in het aantal geweldsincidenten door jongeren en docenten maken zich zorgen over de veiligheid. Door inzicht te krijgen in deze incidenten en onveiligheidsgevoelens, wordt via de werkwijzer praktische ondersteuning aangeboden.
Simulatie ‘Fysieke agressie en wapenbezit’
Wil jij met je collega’s aan de slag om beter voorbereid te zijn op incidenten en je bewust(er) te worden van je eigen handelen? Meld jouw school dan aan voor een simulatie!
In een simulatie oefen je samen met collega’s met situaties van fysieke agressie en wapenbezit op basis van (eigen) casuïstiek en de schoolbrede werkwijze. De simulatie start met een gesprek over (sociale) veiligheid: wat is veilig werken voor jou en wat doe je na een onveilige situatie? Vervolgens bespreken wordt besproken welke werkwijze leidend is binnen de school en hoe hiermee wordt omgegaan. Daarna kun je samen met een trainingsacteur oefenen met (eigen) casussen op het gebied van agressie en/of wapenbezit. De simulatie eindigt met een evaluatie van de (geoefende) werkwijze. De simulatie neemt een dagdeel in beslag (4 uur) en is bedoeld voor alle medewerkers van de school.
Voor Rotterdamse v(s)o-scholen zijn kosteloos plekken beschikbaar tussen november 2022 en juli 2023. Er zijn een beperkt aantal plekken, dus wees er snel bij! Voor vragen en aanmelden kun je mailen naar info@expertisecentrumrotterdam.nl.
Naast de werkwijzer hebben collega’s Cursey en Ismail tips en tricks in de hieronder getoonde korte informatieve filmpjes:
Meer informatie
Wil je meer informatie over het project, de werkwijzer of de werkwijzer als poster op school ontvangen? Neem dan contact op via info@expertisecentrumrotterdam.nl.
De werkwijzer is tot stand gekomen in samenwerking met docenten en het projectteam van de betrokken partijen LMC Voortgezet Onderwijs, Yulius, Koers VO, BOOR, CVO, Erasmus Universiteit Rotterdam, De Waag en de gemeente Rotterdam.
Agenda
Op 22 september 2022 vond de conferentie ‘Agressie en wapenbezit onder Rotterdamse jongeren’ plaats in De Kuip. Zie voor meer informatie: Terugblik Conferentie Agressie en wapenbezit onder Rotterdamse jongeren – Onderwijs010