Diversion – Under Pressure: versterken van de weerbaarheid van jongeren tegen nepnieuws

Ontdek ‘Under Pressure’, een drievoudig lesprogramma van Diversion.

Dit lesprogramma is ontworpen om jongeren te leren hoe ze weerstand kunnen bieden aan desinformatie en hoe ze actief kunnen bijdragen aan democratisch burgerschap. Dit toegankelijke en interactieve programma omvat lessen die jongeren stimuleren om kritisch te denken. 

Opzet

 • Lesprogramma
  Dit lesprogramma, georganiseerd door Diversion, richt zich op het versterken van de weerbaarheid van jongeren tegen desinformatie en het voorkomen van eenzijdige meningsvorming. Tegelijkertijd bevordert het programma democratisch burgerschap. Aan de ene kant krijgen de deelnemers een helder inzicht in de journalistieke wereld, terwijl ze aan de andere kant leren over de impact van alternatieve media en de werking van algoritmes. Dit stimuleert hen om kritischer na te denken
 • Peer educators
  De lessen worden verzorgd door speciaal opgeleide peer educators, in de leeftijd van 17 tot 28 jaar. Deze jongeren treden op als rolmodellen en delen hun kennis en ervaringen om andere jongeren te begeleiden en te ondersteunen. Een peer educator is iemand uit dezelfde leeftijdsgroep of gemeenschap die educatieve en ondersteunende taken uitvoert voor hun leeftijdsgenoten. Vaak delen deze educators verhalen en lessen uit hun eigen ervaringen.
 • ‘SlechtNieuws game’
  Een belangrijk onderdeel van het programma is de samenwerking met DROG. Deze organisatie heeft de ‘SlechtNieuws game’ ontwikkeld. Deze interactieve game laat jongeren de rol van een nepnieuwsproducent aannemen. Hierdoor leren ze, door middel van dit educatieve spel, over de technieken achter desinformatie en hoe ze deze in het dagelijks leven kunnen herkennen en bestrijden.

Praktische informatie

 • Tijdens de lessen moet er ook een docent aanwezig zijn in de klas.
 • De lessen zijn gratis.
 • Voor het programma is het noodzakelijk om op drie verschillende momenten een uur te reserveren voor het geven van de lessen.
 • Het is geschikt voor vo- en mbo-leerlingen.

Meer informatie of de lessen aanvragen voor jouw school?

Neem contact op met de contactpersoon van de gemeente Rotterdam Serhat Dogan.