Masterclasses energietransitie voor VO en MBO

We kunnen er niet meer omheen: fossiele brandstoffen worden schaars en kostbaar, de aarde warmt op, weersystemen slaan op hol, waar en hoe we wonen en leven verandert. Waardoor komt dit? Op welke manier kunnen we ons aanpassen en hoe kunnen we onze leefomgeving hiernaar inrichten? En wat kan je zelf doen om hier actief aan bij te dragen?

Deze interactieve workshop zet aan tot nadenken over je eigen rol en medeverantwoordelijkheid voor deze uitdaging. Met prikkelende lesvormen en ideeën waarmee we jullie leerlingen en de samenleving willen motiveren in plaats van polariseren.

Tijdens de masterclass energietransitie van Darel Education krijgen leerlingen een helder en volledig overzicht van ons huidige energiesysteem, de klimaatproblematiek, en de noodzaak en urgentie van de energietransitie. Bovendien is het een mooie kans voor beroepsoriëntatie. De komende decennia gaan er namelijk duizenden banen en bedrijven ontstaan binnen de energietransitie.

Inhoud van de masterclass

De masterclass bestaat uit een aantal modules met zeer interactieve les vormen: een quiz over de huidige stand van zaken t.a.v. energiegebruik, berekenen van de kosten van elektriciteit afkomstig van de verschillende energiebronnen, een spel met een klimaatklok die de seconden wegtikt en het nadenken over oplossingen. Aan het eind van de dag wordt gereflecteerd over wat je nu zelf kunt doen.  

De volgende programma’s zijn beschikbaar:

  • De masterclass voor 5 en 6 VWO (dagprogramma)
  • De masterclass voor 3/4/5 en 6 VMBO/HAVO/VWO (halfdaagsprogramma)
  • De masterclass voor MBO (halfdaagsprogramma) –  de nadruk ligt op de baankansen die de energietransitie creëert.

Darel Educatie

De missie van Darel Educatie is het vergroten van het draagvlak in de Nederlandse samenleving voor de beslissingen en activiteiten die nodig zijn om de energietransitie te laten slagen.

Darel Educatie ontwikkelt belangeloos Energietransitie educatiemodules voor het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en bedrijven om dit breder maatschappelijk draagvlak te creëren. Energie Beheer Nederland financiert het uitrollen van deze masterclasses op middelbare scholen. Daarom kunnen zij de masterclass aanbieden tegen een onkostenvergoeding (reis- en materiaalkosten); dit is maximaal €150.

Masterclass ook op uw school?

Heb je interesse hebben in deze masterclass, neem dan contact opnemen via contact@dareleducation.nl. We bespreken graag de mogelijkheden op jullie school.