Programma ‘Duik in het koloniaal verleden van Rotterdam met groep 5/6/7/8’

Rotterdam geeft extra aandacht aan haar koloniaal- en slavernijverleden. Dit jaar is een bijzonder jaar, want het is 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Rotterdamse basisscholen hebben de mogelijkheid om zich kosteloos in te schrijven voor een programma dat speciaal voor het Rotterdamse basisonderwijs is ontwikkeld rond dit thema en dat aansluit bij de kerndoelen voor het Primair onderwijs.

Het aanbod is bestemd voor de bovenbouw van de basisschool (groep 5 t/m 8) en bestaat uit:

•           een inleidende les op school over het thema Koloniaal en Slavernij verleden Rotterdam (we maken een afspraak over de datum en het tijdstip waarop de les wordt gegeven, zodat dit makkelijk is in te roosteren). De les wordt gegeven op school door een museumdocent al dan niet i.s.m. de groepsleerkracht en duurt één uur.

•           Bezoek aan het stadsarchief (dit is op een andere dag, na de les op school), duurt ongeveer 2 ½ uur, voor ongeveer 50 leerlingen per dag. Keuze uit de volgende data:  

         Woe 10 mei     

         Woe 24 mei     

         Woe 7 juni       

Het programma op het stadsarchief bestaat uit:

o          een theatervoorstelling

De voorstelling zal dienen als introductie tot het koloniaal & slavernij verleden van Nederland in de Oost waarbij de leerlingen via verschillende zintuigen geprikkeld worden. Zo wordt er bijv. tijdens de voorstelling gekookt en mogen de leerlingen dit aan het eind van de voorstelling ook proeven.

o          Rondleiding in het Depot en een workshop

Bronmateriaal uit de archieven van het stadsarchief Rotterdam wordt gekoppeld aan het verhaal dat wordt verteld in de voorstelling. Tijdens de workshop komt het inlevingsvermogen van de leerlingen centraal te staan, wordt er ingegaan op machtsverhoudingen en oordelen over goed en kwaad in het verleden. Als slotgedachte krijgen de leerlingen iets tastbaars wat ze als klas mee kunnen nemen.

Wil je jouw klas opgeven voor het programma of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar: educatiestadsarchiefDV@rotterdam.nl