Rotterdam ontrafelt

een interactief educatieprogramma over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam en de betekenis daarvan in de hedendaagse stad voor het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs.

Met meer dan 200 nationaliteiten en een bevolking, waarvan meer de helft een migrantenachtergrond heeft, is Rotterdam een bruisende smeltkroes van culturen, tradities en talen. Deze diverse stad draagt de sporen van ons koloniale verleden in de bevolking waar 1 op de 8 Rotterdammers voorouders heeft die ooit tot slaaf gemaakt zijn. Een geschiedenis die doorwerkt in de vorm van hedendaags racisme, discriminatie en uitsluiting. 

Historische geschiedenisles
In het historische decor van het Haringvliet duiken we de koloniale en slavernijgeschiedenis in van Rotterdam. Met een begeleide wandeling die de structuren, achtergronden en referenties van 400 jaar kolonialisme blootlegt aan hand van uitleg, anekdotes en tekeningen. Na deze actieve geschiedenisles gaan de jongeren aan de slag met een workshop, waarbij zij hun indrukken, vragen en meningen kunnen delen maar ook kijken hoe het verleden doorwerkt in hun eigen levens. Hierover kunnen ze met elkaar in gesprek en gezamenlijk werken aan oplossingen voor een stad waar iedereen zich thuis voelt.

Aanmelden
Kom meer te weten over deze verborgen geschiedenis van Rotterdam en de betekenis daarvan voor de hedendaagse stad. Vanaf 1 juni 2023 voor schooljaar 2023-2024 te boeken via UrbanGuides.