Training ‘In gesprek over controversiële kwesties’
Workshop: Een goed gesprek over het slavernijverleden. In veel klaslokalen is het slavernijverleden en de erfenis daarvan voer voor (verhitte) discussies. Het raakt aan veel andere controversiële onderwerpen: hedendaags racisme, veranderend taalgebruik, en discussies over nieuwe straatnamen en tentoonstellingen in musea. Daarnaast is het slavernijverleden voor veel leerlingen een emotioneel beladen onderwerp, dat raakt aan hun identiteit. Komen dit soort opmerkingen je bekend voor?
“Je hebt white privilege dus ik wil jou niet horen over slavernij of racisme.”
“Nederland is nu nog net zo racistisch als in de zeventiende eeuw.”
“Alle standbeelden van VOC-mensen in de stad moeten vandaag nog weggehaald worden!”
Hoe je als leraar ingaat op dit soort opmerkingen, is niet eenvoudig. Initieer je deze gesprekken, of ben je vooral reactief? Probeer je zo neutraal mogelijk het gesprek te faciliteren, of vind je het belangrijk om zelf ook stelling te nemen? En hoe ga je om met grensoverschrijdende of onfeitelijke opmerkingen vanuit de klas? Het is belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren om burgerschapsonderwerpen zoals het slavernijverleden te bespreken. Als die gesprekken goed verlopen, leidt dat tot meer vertrouwen in democratische instituties en een beter begrip van de rol van conflict in een democratie. Maar als deze onderwerpen niet of verkeerd besproken worden, kan het bijdragen aan polarisatie.
Bureau Common Ground biedt een workshop om je als leraar te bekwamen in het bespreken van controversiële kwesties zoals het slavernijverleden met je klas. Daarbij laten wij ons informeren door de lespraktijk en de wetenschap. Tijdens de workshop ga je met je collega’s actief aan de slag met de volgende onderdelen:
- Waar leg je de grens in gesprekken over het slavernijverleden?
- Hoe kun je met vragen, stellingen en verhalen het gesprek over het slavernijverleden initiëren en kaderen?
- Hoe kun je ruimte maken voor zelfkritiek en voortschrijdend inzicht bij leerlingen?
Deze workshop duurt 2,5 uur en geven wij aan lerarenteams van po-, vo- en mbo-scholen. We werken met een maximum van 15 deelnemers, en rekenen voor voorbereiding, reistijd en uitvoer €1200,- exclusief BTW. Neem voor meer informatie contact op met bureau Common Ground op info@bureaucommonground.nl.