KleanUpTour: Een wereld zonder afval op de loer!

Komen jullie ook leren en ervaren waarom het zo belangrijk is dat we Rotterdam en de omgeving schoon houden? Jullie zijn van harte uitgenodigd om langs te komen tijdens onze KleanUpTour!

Wat vinden we allemaal in ons afval? Wie gooit dat weg? En kun je van oud spul iets nieuws maken? Afval heeft een grote impact op onze planeet. Maar, wist je dat veel afval eigenlijk heel nuttig kan zijn? Om dit beter te begrijpen, komt de KleanUpTour naar Rotterdam. Dit is een rijdende lesruimte die 14 weken lang door de stad gaat. Een gastdocent laat je zien hoe bijzonder afval kan zijn. Kom en ontdek het zelf vanaf april 2024!

Alle groepen 5 tot en met 8 zijn van harte welkom om langs te komen in ons reizende klaslokaal in de KleanUpTour. Als je de KleanUpTour bezoekt, kun je zien, leren en ervaren hoe we met iedereen samen de wijk en de stad schoon kunnen houden.

Waar, wanneer en hoe dan?

Via deze link is het mogelijk om de school in te schrijven. Vragen kun je stellen via het e-mailadres: lerenoverafvalsb@rotterdam.nl

Lesinhoud

In de week voordat jullie naar de KleanUpTour komen krijgen jullie van ons voor de hele klas knijpers en afvalzakken. We hopen dat jullie wandelend naar ons toe komen en onderweg jullie afvalzakken vullen met zwerfafval. Al het afval dat jullie samen hebben opgehaald, gaan we in de KleanUpTour goed bekijken en analyseren. We verzorgen voor jullie een les van 60 minuten. Jullie kunnen vragen stellen en met elkaar in gesprek gaan. We dagen jullie ook uit om na te denken over verschillende manieren van hergebruik en recyclen.

Voor de leerkracht

  • De gastles is geschikt voor één volledige klas. We willen jullie vragen om te zorgen voor minimaal twee begeleiders (leerkracht + ouder, voldoet).
  • De les raakt de volgende PO kerndoelen: 1, 2, 3, 35, 37, 39, 42, en 44.
  • Aanbodsdoel: De school brengt leerlingen in aanraking met de buitenruimte en een alternatieve manier van leren en ontwikkelen.

De volgende leerdoelen zijn gekoppeld aan het lesprogramma:

  • De leerling is in staat te benoemen welke soorten afval in Rotterdam van elkaar gescheiden worden;
  • De leerling weet wat afval met de buitenruimte doet;
  • De leerling is zich ervan bewust dat zwerfafval uiteindelijk terecht komt in de Rotterdamse wateren (en daarna doorstroomt naar zeeën en oceanen);
  • De leerling begrijpt dat afval van waarde kan zijn, en dus een grondstof kan zijn voor nieuwe producten.

Bekijk de officiële uitnodiging via de flyer hieronder:

Ontdek meer lesaanbod

Opzoek naar meer lesaanbod over schone stad. Meer informatie vind je hier: Lesaanbod Schone Stad

Evenement details

  • Datum: 01 april t/m 17 juni