Agnesschool zet in op veilig fietsen
Nederland is Fietsland! We gaan op de fiets naar school, studie, werk, de stad, met vrienden weg, op visite en niet te vergeten de natuur in. Fietsen is gezond voor jong en oud. Hoe zit dat de met de ouders en de leerlingen van de Agnesschool?
“Een gedeelte van de ouders komt uit alle hoeken van de wereld en die ouders zijn minder bekend met onze fietscultuur en de kansen die fietsen biedt”, vertelt Tonia Koster, coördinator Dagprogrammering Agnesschool. “Tot anderhalf jaar geleden konden veel van de leerlingen van onze school nog niet fietsen. Of ze waren ze nog niet behendig genoeg met fietsen en voelden zich daardoor onvoldoende veilig in het drukke Rotterdamse verkeer.”
De Agnesschool heeft dit aangepakt door de drie leerlijnen Oriëntatie van Jezelf en de Wereld, Techniek en Balanceren samen te voegen om de leerlingen veilig te leren fietsen. Is dit de taak van een school? “Zeker wel”, stelt Tonia Koster. “Het is in ieder geval onze taak om kinderen voor te bereiden op zelfstandigheid. Hoe fijn is het als je op de fiets naar het Voortgezet Onderwijs gaat en je mee kunt fietsen naar sporten, kamp, klassenuitjes of met je vrienden naar de stad?”
Fietslessen in de praktijk
Voor de groepen 1 en 2 zijn er loopfietsen en driewielers voor tijdens het buitenspelen. De groepen 3, 4 en 5 gaan in de uren van de Dagprogrammering naar Skateland. In een uitdagende, maar veilige omgeving leren de kinderen steppen, skaten en fietsen. Aanvullend hierop krijgen de leerlingen BMX-clinics tijdens de gymnastieklessen, zodat ze hun fietsvaardigheid onderhouden. De reguliere verkeerslessen worden aangevuld met ‘De dode hoek les’ van Veilig Verkeer Nederland. In groep 8 krijgen de leerlingen tijdens de uren Dagprogrammering een intensieve fietsbehendigheidstraining op het schoolplein en in de wijk. Daarnaast zijn er extra theorielessen. Het uiteindelijke doel het behalen van het theoretische verkeersexamen en het praktisch fietsexamen.
Fietsmakelaar en workshops onderhoud
Een fiets kopen is een flinke uitgave en dat is niet voor al onze gezinnen weggelegd. Ook heeft een fiets onderhoud nodig. “Samen met de Rotterdamse fietsmakelaar hebben we de afgelopen periode de eerste fietsen uitgedeeld aan kinderen die daar behoefte aan hebben”, vertelt Tonia Koster. “Met het STC onderzoeken we de mogelijkheid om workshops aan te bieden aan de ouders en kinderen, waarin ze zelf hun fiets leren onderhouden.”
Meer weten? Ook op de fiets?
Herkenbare situatie op jouw school? Wil je er meer over weten of heb je vragen?
Neem dan contact op met Tonia Koster, coördinator Dagprogrammering Agnesschool, telefoon 010-2909912.