Ana Maria Sanchez, genomineerd pedagogisch medewerker 2018

Ana Maria is een bescheiden, maar ontzettend gedreven pedagogisch medewerkster. Toch wilde ze als jonge twintiger iets heel anders. “Ik wilde de wereld redden, ik wilde verslaafden helpen. Maar tijdens een stage bij de opvang vond men mij daarvoor niet geschikt. Te slap. Of anders gezegd: te lief. De kinderopvang was het juiste alternatief. Dit werk doe ik nu al 32 jaar met ontzettend veel plezier!”

“Ik ben het oudste kind op de groep”

“In de kinderopvang bestaat geen sleur. Geen dag is hetzelfde. Dat maakt dit werk zo leuk. Als ik thuiskom heb ik helemaal niet het gevoel dat ik gewerkt heb. Ik ben gewoon mezelf. Eigenlijk ben ik het oudste kind op de groep. Lekker met de kinderen van de glijbaan af, heerlijk! Natuurlijk, de administratieve taken zijn minder leuk, maar het hoort erbij en zo erg is het nou ook weer niet. ”

Spelenderwijs leren

“Dat ouders me genomineerd hebben, vind ik een enorme eer. Juist omdat ik ouderbetrokkenheid zo belangrijk vind. Ik probeer ouders te laten zien wat hun kinderen overdag doen, wat ze geleerd hebben. Ik laat ouders zien hoe zij de ontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren. Leuke dingen doen met je kinderen hoeft niet duur te zijn. Dat zeg ik er bij, omdat veel ouders het niet breed hebben. Een voorbeeld? Leen een boekje en ga voorlezen. Of maak samen een boodschappenlijstje. In de winkel pak je samen de producten. Zo leert het kind spelenderwijs nieuwe woorden. Interactie en spelenderwijs leren, daar gaat het om.”

Ouderbetrokkenheid ook bij de voetbalclub

“In het weekend ben ik ook met kinderen bezig. We staan hier op Sportcomplex Olympia, naast het Feyenoord stadion, bij voetbalclub Overmaas. Zeven jaar terug, toen mijn dochter 14 jaar was, wilde ze op voetbal. Ik werd vrijwilliger en sindsdien ben ik hier elk weekend te vinden. Ik heb hier het peutervoetbal opgezet. Ongelofelijk leuk! Ook hier probeer ik de ouders erbij te betrekken, hoewel dat niet altijd lukt. Maar ik blijf het proberen!”

  • Ana Maria: “Persoonlijke aandacht is ontzettend goed voor de ontwikkeling van het kind!”
  • Ben je zij-instromer, of overweeg je in de kinderopvang te gaan werken? Stuur Ana Maria een mail, dan kun je misschien een keer op de groep komen kijken: ana.sanchez@peuterenco.nl