Back to school: corona informatie

Onze regio begint vandaag met het nieuwe schooljaar. Duizenden leerlingen en medewerkers mogen weer naar school. En in tegenstelling tot vorig schooljaar is er gelukkig dit jaar een stuk meer mogelijk. Maar helaas is het coronavirus niet weg en moeten we dus nog altijd rekening met elkaar houden. In dit nieuwsbericht een korte update over de regels voor het onderwijs.

Vaccineren

Vaccineren is de belangrijkste stap uit de crisis. Veel mensen hebben inmiddels één of beide prikken gehad of hebben een afspraak staan om zich te laten vaccineren. Tegelijk zien we ook dat het nog beter kan. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe veiliger onze samenleving straks weer is. Dus laat je goed voorlichten en laat je vaccineren!

Op alle priklocaties van GGD Rotterdam-Rijnmond kun je vanaf nu zonder afspraak een prik (vaccinatie) krijgen. Op de meeste locaties kun je binnenlopen op maandag tot en met zaterdag van 9 tot 16 uur en op zondag van 10 tot 17 uur.

Zelftesten

Vanaf de start van het nieuwe schooljaar (week 35) volgt er een verandering in het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Het periodiek (preventief) zelftesten wordt voorlopig voortgezet. Aangezien bij de start van het nieuwe school jaar weer veel nieuwe contacten gemaakt zullen worden, blijft het preventief zelftesten van meerwaarde. Zo kunnen we sneller besmettingen opsporen. Algemene informatie over coronatesten kunt u vinden op de webpagina van de GGD over de soorten coronatesten.

De GGD merkt dat de zelftesten die te koop zijn bij drogist, apotheek en supermarkt vaak verkeerd gebruikt worden. Met name bij klachten zijn deze testen niet betrouwbaar. Heb je klachten die bij COVID-19 kunnen passen, zoals verkoudheid, koorts, benauwdheid of verlies van reuk / smaak? Blijf dan thuis en maak een afspraak om je te laten testen door de GGD.

Hygiëne

De dagelijkse hygiëne is en blijft zeer belangrijk. Dus:

  • Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep.
  • Hoesten en niezen doe je in je elleboogplooi.
  • Draag je mondneusmasker zoals deze hoort (over mond EN neus) waar dit hoort.
  • Denk aan de kwetsbaren in onze samenleving.

Maximale groepsgrootte

In het mbo en hoger onderwijs geldt per 30 augustus een maximaal aantal studenten van 75 per onderwijsruimte. Maatregelen, zoals het preventief (zelf)testbeleid, mondneusmaskerplicht in gemeenschappelijke ruimtes, algemene hygiënemaatregelen en vastgestelde looproutes blijven gehandhaafd.

Meer weten?

Alle informatie over de maatregelen en adviezen in de kinderopvang en het onderwijs vindt u op deze pagina: https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/professionals/adviezen-corona-onderwijs/

Aan alle leerlingen en medewerkers: een heel goed schooljaar gewenst