Pedagogisch medewerker Ana: “Het lijkt me leuk om na corona een groot feest te organiseren voor school en BSO samen.”

“Het lijkt me leuk om na corona een groot feest te organiseren voor school en BSO samen.”

Ana Lopez Reyes, pedagogisch medewerker BSO en eventmanager basisonderwijs

“Sinds 2017 werk ik als pedagogisch medewerker voor BSO De Buffer van KindeRdam. Ik heb nu de 8+-groep die gebruikmaakt van een ruimte in de Zalmplaatschool. Op deze basisschool ben ik sinds eind augustus 2020 ook werkzaam als eventmanager. Hoe ik dit ben geworden? Ik ben zelf naar Nico Bakker en Janneke Oudshoorn van de directie gestapt en ik heb dit met mijn gebiedsmanager Jolanda Lodder besproken. Ik heb Culturele en Maatschappelijke Vorming gestudeerd op de hbo Social Work. Mijn organisatietalent wilde ik ook graag op de basisschool inzetten. Zo bracht ik het balletje aan het rollen. Ik vind het erg leuk werk en voel me helemaal opgenomen in de school. Leerkrachten komen spontaan bij me langs met ideetjes voor activiteiten. Ze weten me te vinden en waarderen mijn werk. Dit verstevigt de samenwerking tussen school en BSO en het IKC krijgt steeds meer vorm.”

Organiseren gastlessen en bezoekjes
“Ik moest gelijk aan de bak met het organiseren van activiteiten voor loopbaanoriëntatie. Help, dacht ik, maar adjunct-directeur Janneke Oudshoorn heeft me goed begeleid. En ik vind gastlessen en bezoekjes regelen leuk. Een van de gastlessen ging over EHBO voor kinderen, waarbij de kinderen ook zelf verbandjes bij elkaar mochten aanleggen. Een leerkracht vertelde iets over haar hobby fotografie. We zijn ook naar de klimwand van de Veiligheidsacademie van Zadkine geweest. Corona maakt het organiseren lastiger, omdat ik rekening moet houden met beperkingen. Ik zie dit echter als een uitdaging, want ik vind het heerlijk om dit voor de kinderen en leerkrachten te organiseren; het maakt me blij.”

Samen met ouders
“Het Sinterklaasfeest was mijn eerste grote evenement en ik vond het fijn dat de school zo’n actieve Ouderraad heeft. Door de coronamaatregelen moesten we creatief gebruik maken van de ruimtes en werken met kleinere groepen en tijdsblokken. Helaas kon de kerstviering niet doorgaan door de lockdown. De komende tijd ga ik verder met loopbaanoriëntatie en de verdere IKC-vorming samen met school, BSO, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf.”


Eerst zien, dan geloven
“Ik kreeg alle vertrouwen van de school en van de BSO en de samenwerking met de directie en de leerkrachten is super. Het was wel even wennen hoor voor sommige leerkrachten. Ze kenden me als ‘BSO-juf’ en ik begrijp dat ze dachten ‘eerst zien en dan geloven’. Met het Sinterklaasfeest is alle aarzeling verdwenen. Leerkrachten benaderen me actief en ik voel me onderdeel van de school. En tegelijkertijd hoor ik bij de BSO en help ik mee met de vorming van het IKC. Het lijkt me leuk om na corona een groot feest te organiseren voor school en BSO samen.”

Flexibele uren
“Mijn contract is 20 uur IKC en ik kan vrij mijn tijd zelf in delen. Dat is fijn, want bij een groot evenement kan ik er wekelijks meer tijd in stoppen. Die flexibiliteit is belangrijk, want als ik een tussenuur heb van de BSO, dan kan ik mijn werk als eventmanager voor de school oppakken.”

Sterkere band BSO en school
“Wat ik als eventmanager geleerd heb voor mijn werk op de BSO? De school maakt veel gebruik van ouders en dat doet de BSO veel minder. Ik wil nu ook de ouders meer bij activiteiten voor de BSO gaan betrekken, bijvoorbeeld voor workshops.

Mijn collega’s op de BSO waren aanvankelijk wel bang dat ik ze zou verlaten. Ik heb ze gerustgesteld, want de samenwerking tussen BSO en school zou alleen maar beter en sterker worden en dat ervaren ze nu zelf.  Waar me wel opvalt, is dat de regelgeving van BSO en school verschilt, dus daar moet ik altijd rekening mee houden als ik iets organiseer. Op de BSO hebben we andere groepsgroottes en inspecties van de GGD.

Of ik ambities heb om leerkracht te worden? Nee, BSO-werk is mijn passie. Ik zou wel meer uren willen stoppen in de IKC-vorming. En het lijkt me leuk op andere scholen en BSO’s mijn ervaringen als eventmanager te delen. Ik inspireer graag mensen. Wil jij ook eventmanager worden? Trek de stoute schoenen aan en laat zien wat je in huis hebt!”