Carré College

Het Carré College werkt samen met Buurt Bestuurt

Carré College

Een bewoner: "We waarderen dit enorm."

 
Op een fraaie lentedag heeft een groepje van twaalf leerlingen zich verzameld voor de ingang van hun school, het Carré College aan de Beukelsdijk in Rotterdam-West. De teamleider van het vmbo, Hans Waning, roept de leerlingen bij elkaar en legt uit: "We gaan 100 meter lopen, daar zit om de hoek bij het pand van Buurt Bestuurt een vrijwilliger op ons te wachten. Hij geeft jullie verder instructies over wat de bedoeling is." Ook van de partij is Joyce, de mentor van deze klas 2. Ze vertelt: "Voor de leerlingen, maar ook voor mij is dit nieuw. Want de Maatschappelijke Stage vindt normaal gesproken in klas 3 plaats, maar deze keer beginnen we aan het eind van klas 2. Na de zomer gaan we er in klas 3 mee verder. Voor leerlingen uit deze groep is het vaak een eerste kennismaking met de maatschappij buiten hun vertrouwde omgeving van school, thuis en de eigen familie en vrienden."

Bewust worden van zwerfvuil

In het pandje van Buurt Bestuurt verwelkomt buurtbewoner Henk van Mourik de leerlingen. Eerst neemt Hans Waning het woord: "Jullie gaan vandaag iets terug doen voor de buurt waarin onze school staat. We willen jullie bewuster maken van zwerfvuil op straat en de inzet die nodig is om de buurt schoon te houden. Jullie kennen de Roteb: die haalt het vuil op. Maar ook de buurtbewoners van Buurt Bestuurt helpen mee om de straten schoon te houden. Henk van Mourik vertelt jullie meer over wat vandaag de bedoeling is."

"Ik ben de roteb niet"

Het dringt tot de leerlingen door dat ze vandaag zwerfvuil gaan verzamelen. Tussen het praatje van Hans en Henk van Mourik is wat geklaag te horen. "Dat ga ik echt niet door hoor", zegt er één. "Ik ben de Roteb niet", protesteert een ander. "Hier heb ik echt geen zin in!", verzucht de volgende. Henk van Mourik, een oudere, maar vitale en actieve bewoner van de Essenburgbuurt, richt zich tot de leerlingen. Hij houdt een inleidend praatje over vervuiling van de buurt en de ergernissen die dat met zich meebrengt voor de bewoners. Henk vertelt ook dat hij blij is dat leerlingen van het Carré College meehelpen de buurt schoon te maken. "Hebben jullie enig idee hoeveel zwerfvuil er op straat ligt? Vandaag leren jullie dat dat meer is dan je denkt. Iedereen gaat straks op pad met een grijper en een vuilniszak. Al het vuil dat je tegenkomt stop je met de grijper in de zak. Als jullie terugkomen wegen we hoeveel jullie hebben verzameld. De winnaar wint 10 euro." De gezichten van de leerlingen klaren op.

"Best leuk"

Henk deelt de veiligheidshesjes, grijper, handschoenen en vuilniszak uit. Hij geeft een laatste instructie: "Over een uur verwacht ik jullie hier terug", waarna de leerlingen de straten in trekken. De meeste leerlingen beginnen vuil te verzamelen. Een van hen is Nofel. Na een half uur is zijn vuilniszak voor de helft gevuld. Wat vindt hij van deze actie? Nofel: "Ik had er eerst geen zin in. Het leek me niks. Maar ik vind het nu best leuk. En ik leer er wat van: moet je zien hoeveel troep mensen op straat gooien!." Ook zijn klasgenoot Naoufed vindt het ‘best leuk’. Maar hij heeft dit eerder gedaan. Hij legt uit: "Bij mij in de buurt, in Alexanderpolder, zijn ook weleens buurtacties, zoals vegen en vuil opruimen. Ik help dan mee, het is leuk om te doen en het is gezellig met andere jongeren in de buurt. Dus ik vind deze actie ook wel leuk hoor."

Enorme waardering

Daar komt een buurtbewoner op zijn fiets aangereden. Ook hij blijkt een actieve buurtbewoner te zijn. Hij groet Henk, houdt halt, de heren maken een praatje en de fietser vertelt: "Ik ben zeer enthousiast dat de leerlingen van Carré dit doen. Echt, het is enorm goed voor de verstandhouding tussen de school en de buurt. Bewoners waarderen dat de leerlingen dit doen. Ik ben hier zeer tevreden over." Henk haakt erop in: "Carré is, mede dankzij deze actie, een samenwerkingspartner in de wijk geworden. Zo mogen wij, actieve buurtbewoners, in de school vergaderen. De verstandhouding is uitstekend. En de beeldvorming van de buurtbewoners ten opzichte van de leerlingen is een stuk positiever geworden."

Complimenten en tevredenheid

Na een uur druppelen de leerlingen binnen bij het pandje van Buurt Bestuurt. Henk pakt zijn weegschaaltje. De wijzer slaat uit naar 4, 5, soms wel 6 kilogram vuil. Dan komt Naoufed met zijn vuilniszak. De andere leerlingen zien het al aankomen: hij wordt de winnaar. Naoufed heeft maar liefst 8,5 kilo vuil verzameld! Hij neemt zijn 10 euro in ontvangst. De leerlingen worden naar binnen geleid. Daar heeft Henk voor een verrassing gezorgd: de leerlingen krijgen een blikje frisdrank en er worden broodjes hamburger geserveerd. Het smaakt de leerlingen prima. Ze nemen de oprechte complimenten van Henk in ontvangst en ze proeven bovendien de zoete smaak van gedane arbeid.