Direct naar content
Onderwijs010

Informatie over testen en hoe te handelen bij een besmetting

GGD Rotterdam-Rijnmond ondersteunt scholen en kinderdagverblijven als zij vragen hebben over het coronavirus. De belangrijkste informatie vind je hieronder op een rij:

Kinderen 0 t/m 6 jaar

Kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid en die geen koorts hebben mogen naar het kinderdagverblijf/school, behalve als zij een contact zijn van een patiënt met het coronavirus of een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij het coronavirus.

Jonge kinderen zijn vaak neusverkouden en worden nu vaak geweerd omdat neusverkoudheid een symptoom van het coronavirus (COVID-19) kan zijn. Bij jonge kinderen wordt een snotneus vaak veroorzaakt door een van de vele verkoudheidsvirussen. Kinderen vertonen over het algemeen milde klachten bij het coronavirus en lijken dan ook beperkt bij te dragen aan de overdracht van het virus.

Personen vanaf 7 jaar.

Kinderen van 7 jaar en ouder en medewerkers blijven thuis bij: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging (tot 38 graden Celsius) of koorts. Bij 24 uur klachtenvrij, mogen kinderen en medewerkers weer naar school/ kinderdagverblijf. Kinderen (en ouders) blijven ook thuis als iemand anders in huis verkouden, benauwd is én koorts heeft.

Testen

Iedereen met milde klachten kan zich laten testen door een afspraak te maken via 0800-1202. Het testen van kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid is vooral van belang als zij een contact zijn van een patiënt met het coronavirus of deel uitmaken van een uitbraakonderzoek. Anders wordt het afgeraden door de impact die de test op een kind kan hebben. Dit komt door het onaangename gevoel van de test en de beschermende kleding van de medewerkers.

Wat kun je als school/ kinderdagverblijf doen?

  • Bij een ziekmelding uitvragen wat de klachten zijn. Kinderen tot 6 jaar die neusverkouden zijn, die geen koorts hebben en niet recent contact hebben gehad met een patiënt met het coronavirus mogen naar school. Kinderen vanaf 7 jaar en volwassenen die klachten hebben passend bij het coronavirus blijven thuis en kun je adviseren om zich te laten testen.
  • Meld uitbraken van mogelijke infectieziekten bij de GGD, afdeling infectieziektebestrijding. De schoolleider of locatiemanager meldt drie of meer gevallen van een ziekte van vermoedelijk infectieuze aard (zoals diarree, vlekjesziekten) bij de GGD. Dit geldt ook voor (mogelijke) coronavirusinfecties: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging (tot 38 graden Celsius) of koorts.

Wat gebeurt er als er een besmetting is vastgesteld op school?

Bij alle patiënten met een bevestigde coronavirusinfectie doet de GGD bron- en contactonderzoek. De GGD vraagt dan aan de patiënt met wie hij/zij precies contact heeft gehad in de besmettelijke periode en neemt zo nodig maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. Waarbij het sluiten van een school een vrij zware maatregel is, die de GGD in principe niet neemt. Tenzij het medisch noodzakelijk is. Indien jouw school of kinderdagverblijf betrokken is in een contactonderzoek, neemt de GGD contact met je op.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Heb je vragen over de uitvoering van de protocollen die zijn opgesteld voor het onderwijs en kinderopvang? Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kan je hierbij ondersteunen. De jeugdverpleegkundige of jeugdarts die aan de school of opvang is gekoppeld, kan met je in gesprek gaan en de mogelijkheden tot ondersteuning onderzoeken. Je kunt hierover altijd met het CJG contact opnemen via 088 – 20 10 000 of direct met de lokale CJG-locatie. Ook kun je terecht bij het CJG met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid.

Meer algemene informatie over het coronavirus vind je hier.