Dag van de Leerplicht 2019

21 maart 2019

Op donderdag 21 maart, de Dag van de Leerplicht, vieren we het recht op onderwijs. Deze dag is een Rotterdams initiatief (2003) en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk evenement. Rotterdamse leerplichtambtenaren gaan bij diverse scholen langs om met leerlingen in gesprek te gaan over de vraag: Waarom is naar school gaan belangrijk?

Dit gesprek wordt ondersteund met een filmpje waarin BN'er Edson da Grace de hoofdrol speelt. In dit filmpje interviewt hij leerlingen, docenten en een leerplichtambtenaar over het belang van school en het behalen van een diploma. ‘Zonder diploma kom je tegenwoordig nergens meer’, is één van de reacties van de leerlingen uit het filmpje.

Luisterend oor

In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar er zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Niet ieder kind voelt zich thuis binnen het reguliere onderwijssysteem, sommige kinderen hebben extra hulpmiddelen nodig of hebben problemen door een moeilijke thuissituatie of hebben gezondheidsproblemen. De leerplichtambtenaren staan in dat geval naast het kind in plaats van tegenover het kind. Ze bieden een luisterend oor en kijken eerst of ze hulp of begeleiding nodig hebben, in plaats van dat ze een Haltstraf of proces-verbaal met een rechtszitting krijgen.

Spijbelnorm

De afgelopen jaren gaan leerplichtambtenaren in gesprek met kinderen voordat ze de  meldnorm van 16 uur binnen 4 weken hebben gehaald. En dat werkt! Bij 60% van deze leerlingen ontvangt de leerplichtambtenaar geen melding meer van spijbelen in datzelfde schooljaar. Leerplichtambtenaren hebben dus een belangrijke rol in het voorkomen van schooluitval.