De Waalse School, genomineerd lerarenteam 2018

De Waalse School in Crooswijk is in 1739 opgericht door Franse vluchtelingen en de oudste basisschool van Rotterdam. Bijzonder: in alle groepen wordt Franse lesgegeven. Vier teamleden vertellen over hun school en het schoolteam. Ingeborg Trel, gymleerkracht: “We zijn een hecht team. We kunnen bij elkaar aankloppen als er iets is. We hebben een gezamenlijk doel: het beste voor onze leerlingen.”

Zet die deuren open

Haar collega Rafaëla van Berkel, leerkracht van groep 3: “De deuren staan open. Letterlijk en figuurlijk. Ook bij de directie. Als ik een mindere dag heb of er is een moeilijke situatie met een leerling of ouder, dan weet ik dat ik er niet alleen voor sta. We zijn er voor elkaar. Dat voelt heel prettig en veilig.”

Lachen lucht op

Margreet Wijsbeek, adjunct-directeur: “We zijn één team, hebben één taak en tien stellingen waar we voor staan. We scheppen duidelijkheid naar elkaar en naar de leerlingen en ouders. We zijn professionals, maar we kunnen familiair zijn met elkaar. Tijdens de pauzes praten we niet altijd over werk. Wel is iedereen nieuwsgierig naar wie de mol is! Wie is de mol eigenlijk?” Een lachsalvo schalt door de ruimte. Rafaëla: “Humor. Dat is een andere kwaliteit van ons team. Lachen lucht op.”

Werken aan verbeteringen

Margreet: “Toen ik hier in 2004 solliciteerde voelde het gelijk goed. Ik dacht: hier wil ik niet meer weg. Toch waren er toen belangrijke verbeterpunten te noemen. Daar zijn we met elkaar, als team, mee aan het werk gegaan. Veranderprocessen verlopen nooit zonder pijntjes en scheurtjes. Dat hoort erbij. Maar het resultaat is dat we nu een prachtteam hebben. De schoolresultaten zijn sterk verbeterd.”

Samen

Quincy van Dijk, leerkracht van groep 8: “Het team heeft een belangrijke stem is alles. Plannen maken en ideeën uitwerken doen we met elkaar. Problemen oplossen ook. Denk aan het vervangen van een zieke collega: dat lossen we als team op. De directie geeft ons veel vertrouwen. En wij weten dat we door hen worden gesteund en er voor ons zijn.” Ingeborg: “Samen. We doen het samen.”

Elke leerling is welkom

“Een ander sterk punt van ons team is de diversiteit”, aldus Margreet. “We hebben enkele mannelijke leerkrachten, jongere en oudere leerkrachten met verschillende specialismen. De school staat in een wijk met veel diversiteit, in allerlei opzichten. Cultureel, inkomen, gezinssamenstelling. Wij zien dat als een vanzelfsprekendheid. We voeren geen aannamebeleid: elke leerling is welkom. Mits de ouders en de leerlingen de schoolregels respecteren.”

Tips van het team van de Waalse school

  • Ingeborg Trel : “Openheid. Zet die deuren open!”
  • Margreet Wijsbeek: “Werk aan verbeteringen, maar doe niet teveel tegelijk.”
  • Quincy van Dijk: “Communiceer!”
  • Rafaëla van Berkel: “Uít jezelf, krop niet op!”