Een nieuw groenblauw schoolplein voor Spangen

Op 15 december is het groenblauwe plein aan de Nicolaas Beetsstraat in Spangen officieel geopend. Dit plein wordt veel gebruikt door basisschool Kasteel Spangen. De opening werd daarom feestelijk gevierd met de allerjongste schoolkinderen.

Vernieuwd plein

Het oude plein was één grote stenen vlakte. Zelfs de tafeltennistafel die er stond, was van beton. Wethouder Vincent Karremans (o.a. buitenruimte) knipte samen met Naya een lint door, waarna de kinderen voor het eerst op de nieuwe plein konden spelen. Karlijn Bovenberg, directeur van basisschool Kasteel Spangen, is erg blij met het vernieuwde plein: ‘’Van een stenen vlakte naar een wereld van ontdekking: groen, beestjes en natuurlijk spelen.  Straks krijgen de kinderen hier ook buitenles.’’

Op het nieuwe plein valt veel te ontdekken: speelheuvels, verkeerstuinen, een wilgentunnel en een klimboom. Ook is er een speelplek voor de allerkleinsten. De seizoensgebonden planten maken dat kinderen meer natuur kunnen beleven. Het groen dat is geplant, moet nog wel een beetje groeien. Maar volgend voorjaar kunnen de kinderen er volop van genieten, net als van de moestuin en het insectenhotel die nog komen. Ook de buurtkinderen profiteren van het nieuwe plein.

Voordelen groenblauw schoolplein

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit is goed voor de concentratie en rust en zo verbeteren de leerprestaties. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw schoolplein zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. En een betere afvoer van regenwater. Dat betekent minder waterplassen bij school én in de wijk bij hevige regenval. Hierdoor draagt het plein bij aan de doelstelling van de gemeente om de stad groener en klimaatbestendiger te maken.

Subsidie

Sinds 2018 is Rotterdam 18 groenblauwe schoolpleinen rijker. Tot nu toe ging het om pleinen die eigendom waren van de school. De school kon dankzij subsidie van de gemeente het plein groenblauw maken. In 2023 komt een nieuwe subsidieronde.

Het plein aan de Nicolaas Beetsstraat is het eerste groenblauwe plein dat door een school wordt gebruikt, maar op het grondgebied van de gemeente ligt.  Het is volledig door de gemeente gefinancierd. De komende jaren komen er nog acht van dergelijke pleinen bij.