Eerste paal voor VO-scholencomplex in Stadionpark

Vandaag is de eerste paal geslagen voor een modern nieuw scholencomplex Stadionpark op het voormalige trainingscomplex Varkenoord in Rotterdam Zuid. Begin 2026 gaan hier zo’n 1700 middelbare scholieren eigentijds onderwijs volgen met een sportprofiel.  Er komen twee scholen en een sporthal onder één dak.

De scholen die zich hier gaan vestigen zijn Veenoord School for Sport & Lifestyle en Zuidrand School for Sport & Lifestyle (vmbo) van LMC Voortgezet Onderwijs (LMC-VO) en Portus Meridiem (mavo/havo/vwo) van Portus scholengroep (onderdeel van CVO). De samenwerking tussen de twee scholen komt voort uit het Convenant VO op Zuid, met als doel het verbeteren van het voortgezet onderwijs op Zuid, spreiding van scholen, eigentijdse huisvesting en vooral meer plek voor leerlingen en slimmere doorstroming naar verschillende onderwijsniveaus.

Start bouw scholencomplex

Wethouder Kasmi (Onderwijs) en vertegenwoordigers van de scholen en het Sportbedrijf hebben symbolisch het startsein gegeven voor het slaan van de eerste paal van dit bijzondere scholencomplex. Leerlingen van de scholen sloten de feestelijkheden af met indrukwekkende en sportieve demonstraties.

Groot sportcomplex

Het lichte en ruime pand krijgt de modernste faciliteiten, waaronder een groot sportcomplex. Naast de leerlingen kunnen ook andere Rotterdamse sporters en sportclubs hier gebruik van maken. Sportbedrijf Rotterdam gaat de sporthal exploiteren en zorgen dat zoveel mogelijk sporters en verenigingen kunnen profiteren van deze nieuwe sportaccommodatie. Onlangs is Wijnen Bouw begonnen met de voorbereidingen van de bouw.

“Wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs) is enthousiast over de komst van het splinternieuwe scholencomplex in het Stadionpark. Het wordt een prachtig complex waar straks 1700 leerlingen van meerdere scholen onder één dak samen naar hartenlust kunnen sporten én studeren. Het nieuwe scholencomplex biedt zowel moderne schoolfaciliteiten als een ondergrondse sporthal centraal op 1 plek. Een belangrijke stap in de uitrol van het Convenant VO op Zuid en een mooie stap naar meer keuze in passend onderwijs op Zuid.”

School for Sport & Lifestyle

De vmbo-scholen Veenoord en Zuidrand gaan in het nieuwe complex samen verder als één School for Sport & Lifestyle, waar de leerling wordt uitgedaagd de grenzen te verleggen en een scala aan vaardigheden (skills) te ontwikkelen. Er is plek voor 500 leerlingen. Zij gaan er aan de slag met thema’s als sport, gezondheid en voeding, maar ook met design, tech en nieuwe media. Naast de kernvakken gaan leerlingen meteen al in het eerste jaar aan de slag met de skills blokken Business & Events, Food & Health, Tech & Future en Media & Design.

Portus Meridiem voor Sport en Tech

Portus Meridiem (voorheen CBSplus en Zuidermavo-havo), nu gehuisvest aan de Grift, biedt gepersonaliseerd onderwijs voor mavo, havo en vwo dat aansluit bij de individuele behoeften, talenten, interesses en het tempo van de leerling. Portus Meridiem heeft op de nieuwe locatie een uitdagend onderwijsaanbod op het gebied van Sport en Tech. In het nieuwe gebouw kan de school doorgroeien naar 1200 leerlingen.

Meer informatie?

De bouw van het schoolcomplex duurt ongeveer twee jaar. Vanaf begin 2026 kunnen leerlingen hier naar school. De nieuwe naam van de school wordt later bekendgemaakt. Voor meer informatie over dit project en andere plannen in Stadionpark, ga naar www.stadionpark-rotterdam.nl.

Gerelateerde artikelen