Belinda van den Berg: Eindeloos veel te geven

‘Het is oké wie je bent, je mag zijn wie je bent. Volg je hart!’ Dat is wat ze haar leerlingen mee wil geven. Belinda van den Berg (40), leerkracht op OBS de Esch, over haar hart voor het onderwijs.

Na de pabo stond Belinda even voor de klas tot zich een andere kans aandiende. Zo werkte ze een tijd als secretaresse en startte een eigen bedrijf. ‘Maar op een moment begon het toch weer te kriebelen. Als kleuter wilde ik al juf worden. Ik was er dan wel tien jaar uit maar dacht waarom probeer ik het niet weer?’

Opeens digitaal
Belinda kwam terecht bij stichting BOOR. ‘In de loop van de tijd was er wel wat veranderd. Alles was opeens digitaal maar het lukte me snel om me dat eigen te maken. Nu ben ik voor het derde jaar juf op OBS De Esch, op dit moment voor groep 7 en 8. De Esch is een fijne gezellige school. Je kent iedereen en je ziet alle kinderen opbloeien.’

Lieve brief

‘Ik wil kinderen het gevoel geven dat ze ertoe doen en dat ze kunnen worden wat ze willen. Aan het begin van vorig schooljaar had een leerling moeite met rekenen. We hebben hele goede extra ondersteuning kunnen regelen voor haar. Aan het eind van het jaar was ze een niveau gestegen. Ik kreeg een lieve brief van haar waarin ze me bedankte dat ik haar geholpen had. Dat zijn de mooie momenten.’

Altijd wat te doen

In het onderwijs hoef je je nooit te vervelen volgens Belinda: ‘Je kan eindeloos veel geven in het onderwijs. Er is altijd wat te doen, lessen voorbereiden, knutselen, themafeesten, oudergesprekken, overleggen. Als je naar huis gaat, is de deur niet dicht. Voor de tv zit ik nog te werken en dingen in te vullen. De trein van het onderwijs gaat altijd door! Dat houdt in dat je ook je eigen grenzen moet bewaken. Na school drinken we met de collega’s elke dag tien minuten thee en benoemen we iets positiefs van de dag. Dat moment vind ik heel belangrijk in een wereld die door personeelstekorten en corona steeds kleiner lijkt te worden. Net zoals het contact met de ouders ook heel belangrijk is.’

Invloed

Belinda’s hart blijft onverminderd kloppen voor het onderwijs: ‘Je hebt als leerkracht direct invloed op een kind. Als je investeert, zie je direct resultaat, dat blijft bijzonder. Vorig jaar heb ik alle kinderen thuis een cadeautje gebracht. Ze waren zó blij dat de juf zomaar op bezoek kwam, dat was echt tof. Ik hoop dat ik invloed heb op mensen en dat ik echt kan helpen. Ik word gewoon heel erg gelukkig van mijn baan!’

Rotterdam

Belinda: ‘Het Rotterdamse onderwijs staat net als de stad, voor diversiteit. Iedereen is welkom in Rotterdam, met een sfeer waarin alles kan. Het is een stad van uitersten: van kouwe kak tot met je laarzen in de modder staan. Een stad waar mensen geen blad voor de mond nemen, het is gewoon ‘boem’. Je kan je hier onmogelijk niet thuis voelen!’