Elke dag de jackpot

Carlo Heimeriks

Carlo praat en beweegt zoals hij voor de klas staat: energiek, enthousiast, bevlogen en met de kennis en nieuwsgierigheid van een onderzoeker. Volgens de jury van Leraar van het jaar heeft Carlo ‘het’. Het is pas vier jaar geleden dat hij zijn uitstekende baan als financieel adviseur bij een grote bank inruilde voor een nieuwe carrière in het onderwijs. Hij vertelt over zijn carrière-switch en zijn manier van werken. Carlo: ‘Het is gewoon een enórm leuk vak!’

Van bank naar basisschool: hoe kwam je tot deze opmerkelijke carrière-switch?
Bij de bank was ik financieel adviseur, maar ik leidde ook collega’s op. Juist dat deel van mijn werk vond ik leuk. Na een reorganisatie bij de bank moest ik me beperken tot het adviseurswerk. Dat vond ik ontzettend jammer. Ik ging verder kijken en besloot me te oriënteren in het onderwijs.

Hoe pakte je dat aan?
Het onderwijs is enorm divers; jonge kinderen zijn heel anders dan leerlingen in de bovenbouw, hbo of mbo. Ik benaderde scholen met de vraag of ik een snuffelstage kon doen. Zo heb ik meegelopen op allerlei scholen. Niet een uurtje, maar een dag of hele week. Het basisonderwijs sprak mij het meest aan. Ik kwam er achter dat ik de hogere klassen van het basisonderwijs het leukst vind. Vervolgens heb ik me aangemeld bij de pabo. Tegen iedereen die overweegt om zij-instromer te worden zeg ik: stap op die school af, mijn ervaring is dat basisscholen open staan voor snuffelstages.

Dat is pas vier jaar geleden. Hoe heb je je ontwikkeld tot de gewaardeerde leerkracht die je nu bent?
Op de pabo gingen de stages zo goed dat ik een ingekort programma mocht doen. Ik geef les zoals ik ben. Mijn hoofdtaak is te zorgen voor een veilige, open sfeer. Transparantie en onderwijs op maat zijn de sleutelwoorden. Ik zet in op mijn relatie met de leerlingen, hun ouders maar ook met mijn collega’s.

Transparant zijn: hoe ziet dat er in de praktijk uit?
Ik wil transparant zijn in alles wat we doen. De individuele handelingsplannen en evaluaties liggen voor in de klas ter inzage, want het zijn geen geheime documenten. De leerlingen kunnen die inzien. In de klas bespreken we alles. Iedereen voelt zich veilig om te zijn wie hij of zij is. Leerlingen mogen alles bespreken en aan mij vragen. Dat gaat over onderwerpen uit het nieuws, zoals Syrië of Brexit, maar ook over seksuele geaardheid. Ik ben homoseksueel en kom daarvoor uit. We praten openlijk over dit soort onderwerpen. Dus ook over de puberteit en de eerste menstruatie. In mijn klas heerst een veilige sfeer waarin elke leerling zich geaccepteerd en gerespecteerd voelt. Dat is stap 1. Stap 2 zijn de cognitieve vakken. De sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen staat dus voorop.

En hoe organiseer je het onderwijs op maat?
Voor elke leerling maak ik een mapje met individueel huiswerk. Dat is best veel werk, ja. Ik maak dus lange dagen. Maar elk kind is anders en het onderwijs moet daar op aansluiten en inspelen. Als een leerling moeite heeft met de vervoeging van werkwoorden, dan wordt dat het huiswerk. Het is dan geweldig als hij of zij zegt: ‘ik snap eindelijk waarom het wordt met dt is!’ De betrokkenheid van de ouders is ook enorm belangrijk. Wij - scholen, leerkrachten - kunnen het niet alleen. Vanaf week 1 investeer ik de ouderbetrokkenheid. Het is een rol waarin ouders zich niet altijd vertrouwd voelen. Ze moeten erin groeien en als leerkracht moet je hen erin trekken.

Wat vind je het leukste aan het onderwijs?
De leerlingen komen elke dag lachend de klas in. Het onderwijs en de leerlingen zitten in mijn hart. Als ik hun ogen zie word ik gelukkig. Ik zeg vaak: ik win elke dag de jackpot!