Ellie Apol, beste Leraar van het Jaar 2018, categorie pedagogisch medewerker

Ellie benadrukt wat vanzelfsprekend zou moeten zijn: “Het welzijn van het kind is het allerbelangrijkst.” Ellie is een warm en emotioneel mens. “Natuurlijk gebruik ik mijn verstand, maar eigenlijk doe ik alles op gevoel. Vanuit mijn hart.”

“Er is altijd een verklaring voor gedrag”

“Toen ik als jonge moeder anderhalf jaar thuis had gezeten, ging ik vrijwilligerswerk doen bij de peuterspeelzaal. Daar begon de liefde: de liefde voor de kinderen, liefde voor samen zijn, praten met elkaar, elkaar helpen. Zo kwam het werken met kinderen op mijn pad. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor. Elke dag. Het heeft me zoveel gebracht. Nu, 25 jaar later, heb ik zelfs deze prijs gewonnen. Dat doet me veel. Ik ben in de wolken. Daarom staan we hier op de Euromast.”

Ik ben mezelf

“Ik ben geboren in Delfshaven en heb op verschillende plekken in de stad gewoond. Overal had ik uitzicht op de Euromast. Het symboliseert mijn stad: Rotterdam. Ik woon nu in Hellevoetsluis, maar ik zou het liefst per direct terugkeren. Gelukkig ben ik voor mijn werk wel hier. Eigenlijk vind ik dat ik niets bijzonders doe. Ik ben mezelf en draag uit wat ik het belangrijkst vind. Ik sla een brug tussen de school en thuis.”

Ouders formuleren de antwoorden

“Als gezinscoach maak ik de hulpvraag van de ouder steeds kleiner en concreter. Wil je de situatie verbeteren? Dan moet je in beweging komen. Er is altijd een verklaring voor het gedrag van kinderen. Ik stel vragen, maar de antwoorden moeten de ouders zelf formuleren. Soms ben ik confronterend. Ouders pikken dat van me, omdat ze zien dat ik dit werk uit liefde doe. Ik meen het, het komt uit mijn hart. Ik zeg tegen de ouder: het gaat niet om jou. Het gaat om het welzijn van je kind.”

Tip: Volgens Ellie zijn de oude bekende opvoedregels nog steeds geldig: rust, reinheid en regelmaat.

Ellie is betrokken bij ‘Familieklassen’. Dit concept uit Denemarken slaat een brug tussen zorg en onderwijs, door met maximaal vijf kinderen en hun ouder(s) in gesprek te gaan, onder begeleiding van Ellie en een leerkracht. Ellie geeft hier graag voorlichting over: ellie.apol@horizon.eu