Ervaringsverhalen

Marjolein Hoobroeckx

Marjolein Hoobroeckx (55) werkt sinds vijftien jaar in het onderwijs als leerkracht en intern begeleider op Openluchtschool de Recon, een school binnen het speciaal onderwijs voor langdurig zieke kinderen. Aan Rotterdam is ze verknocht.

Over Broedplaats010 vertelt Marjolein: "Ik kon aan de slag met dingen die naar mijn mening beter konden. Er wordt een goed raamwerk neergezet, je hebt veel eigen verantwoordelijkheid, maar ook genoeg steun en sturing. Daarnaast kom je met een hoop verschillende onderwerpen en mensen in aanraking. Een waardevolle aanvulling op mijn kennis. Ik ben me nu veel bewuster van wat er speelt in het onderwijs, zowel in Rotterdam als in Nederland. Dat speelt automatisch door in mijn werk. Ik voel me als leerkracht ook serieus genomen. Dit is namelijk iets wat ons niet is opgelegd, maar wat wij zelf bedenken."


Kristel Roth van Dalsum

Kristel Roth van Dalsum (32) werkt bijna elf jaar als leerkracht, nu voor groep 3 en 6 op basisschool de Bavokring. Sinds vier jaar is ze ook didactisch coach. In september 2016 startte zij met Broedplaats010.

Kristel: "Ik zit nu middenin het programma, we zijn nog volop bezig. Wat ik er leuk aan vind is dat je veel nieuwe mensen leert kennen die met dezelfde energie in het vak staan en op dezelfde manier naar het vak kijken. Je deelt kennis en ervaring, en je breidt je netwerk uit. Ik ontmoet veel interessante mensen uit het Rotterdamse onderwijs. Ook leer ik nieuwe dingen die ik meteen kan uitproberen.

Het is een unieke kans om iets te kunnen veranderen dat ten goede komt aan de kwaliteit van het onderwijs. Het is fantastisch dat de gemeente dit soort initiatieven stimuleert. Het getuigt van lef en past bij de Rotterdamse mentaliteit van 'niet lullen, maar poetsen'. We gaan ervoor en voelen ons gesteund. Er zijn volgens mij weinig plekken in Nederland waar je de mogelijkheid krijgt om op deze manier mee te denken en tegelijkertijd dingen kunt veranderen.


Sefalta Thakoerdin

Sefalta Thakoerdin (27) is leraar op basisschool de Barkentijn en geeft les aan groep 7. Als deelnemer van Broedplaats010 houdt zij zich bezig met innovatie in het onderwijs in de breedste zin van het woord, samen met haar collega's.

Sefalta: "We denken na over de stand van zaken in het onderwijs. Je wordt gevoed door deze groep mensen die allen een passie voor het onderwijs hebben. In 2016 wonnen we zelfs de prijs voor het beste onderwijsidee van Rotterdam met ons project ConnecTeach010.

Ik durf nu meer te experimenteren en sta met lef voor de klas. De tips van collega's helpen mij enorm. Broedplaats010 is een waardevolle aanvulling op mijn werk als leraar."
 

Willem Sonneveld

Willem Sonneveld (33) werkt op de GSR en is sinds zes jaar leerkracht maatschappijleer en -wetenschappen. Het proces van leren vindt hij leuk, dus als de dingen beter gaan dan eerst. Willem: "Als docent krijg je elke dag de kans om dit aan te gaan."

"Ik wist van tevoren niet goed waar ik aan begon met Broedplaats010. Het interessante is dat er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Er wordt niet verteld niet hoe je zou moeten denken, je moet juist zelf aan de slag. Dat maakt het interactiever en volgens mij ook leerzamer dan een klassieke opleiding. De sprekers die elke maand worden uitgenodigd vind ik passend. De bijeenkomsten zijn altijd nuttig, ook omdat je met collega's over het vak praat. Op school zijn we veel bezig met veranderingen en innovatie, zonder de menselijke factor daarbij uit het oog te verliezen. Met Broedplaats010 heb ik meer zicht op deze onderwerpen gekregen. Broedplaats010 is echt iets anders. Het is vooruitstrevend."


Bart-Jan Bonnie

Bart-Jan Bonnie (32) is leerkracht op de A.S. Talmaschool en geeft sinds vier jaar les aan een schakelgroep. "Na de eerste dag met deze groep was ik verkocht."

Bart-Jan is geboren en getogen in Rotterdam, zijn ouders werkten ook in het onderwijs. Een keuze om zelf ook in het Rotterdamse onderwijs te werken was snel gemaakt. Samen met een collega ging hij van start met Broedplaats010. Bart-Jan: "We wilden nadenken over het Rotterdamse onderwijs en verandering teweeg brengen. Vaak hoor je dat verandering van bovenaf wordt opgelegd. Het mooie aan Broedplaats010 is dat je als leerkracht echt iets teweeg kan brengen. Een enorme eye-opener.

De dagen bij Broedplaats010 zijn leerzaam en inspirerend. Ik krijg er energie van. We houden ons bezig met innovatie en ontmoeten goede sprekers uit het werkveld. Het versterkt mijn netwerk en de interactie met andere scholen is waardevol. Zo zijn wij onlangs een samenwerking aangegaan met de Weekendschool. Door Broedplaats010 zie ik ineens veel meer mogelijkheden, zowel op organisatorisch als persoonlijk vlak."