Esther Vermaas, genomineerd Leraar van het Jaar 2018, categorie mbo

Esther wist altijd al dat ze docent wilde worden. Met haar eerstegraads bevoegdheid Engels zou ze op een vwo kunnen werken, maar “ik kies met de volle overtuiging voor het mbo. Hier, op de opleiding ICT, maak ik het verschil voor mijn studenten. Tijdens mijn stage wist ik het al: hier wil ik niet meer weg.”

“Het is heerlijk om met mbo-studenten te werken!”

“Op deze opleiding zitten ongeveer 400 jongens en welgeteld 12 meisjes. ICT is echt een mannenwereld. De jongens hebben nog een hoop te leren als het gaat over omgangsvormen en taalgebruik. Ze moeten leren zich beleefd en professioneel te gedragen. Chicky’s, doekoe en andere straattaal hoor je op de gang, maar niet bij mij in de klas. Daarvoor hebben ze te veel respect voor mij. Ze noemen me wel eens Mama Vermaas, omdat ik ze corrigeer en een beetje opvoed. Ik bel ze uit bed als ze zich verslapen. Dat is hard nodig. Veel studenten zijn nog kinderen als ze van het vmbo komen en hier beginnen.”

Gevoelig voor teleurstelling

“Ik werk actief aan een goede band met studenten. Een 1-op-1 gesprek, belangstelling tonen voor hobby’s en achtergrond. Als een student iets dwars zit en zich anders gedraagt, dan valt me dat op. Het is heerlijk om met deze studenten te werken. Ze zijn levendig en enthousiast. Boos worden? Daar zijn ze niet gevoelig voor, want dat maken ze privé of op straat al genoeg mee. Teleurgesteld zijn, dat komt wel hard aan. Het laat zien dat je in ze gelooft. Ik ben recht door zee en spreek ze aan op een manier die ze begrijpen. Je hebt je toets verkloot! Daar zijn ze gevoelig voor.”

Vertrouwen

“Onlangs zei een student tegen me: ik kan toch niks. Ik antwoordde: niemand praat zo over mijn studenten, jij dus ook niet! Een paar jaar terug had ik een student die wel erg snel uit zijn slof schoot. Hij was slim genoeg, maar moeilijk in de omgang. In plaats van te straffen gaf ik hem verantwoordelijkheid: hij werd klassenvertegenwoordiger. Dat was een teken van vertrouwen, dat ik in hem geloofde. Hij groeide in zijn rol, zijn gedrag verbeterde. Nu, enkele jaren later, doet hij de opleiding onderwijsassistent. Prachtig toch?”

Tips van Esther:

  • Mbo-studenten zijn gebaat bij een duidelijke structuur, planning en regels.
  • Studenten moeten van mij veel schrijven: ze onthouden en leren door ‘muscle memory’.