Rotterdam weer koploper met meeste excellente scholen van Nederland

Maar liefst acht scholen voor het basisonderwijs en het praktijk voortgezet onderwijs krijgen vandaag het predicaat Excellente School 2019 van de Inspectie van het Onderwijs. Voor de tweede keer op rij heeft Rotterdam de meeste excellente scholen in Nederland. De teller staat nu op 20. Nooit eerder waren dat er zo veel. Een excellente school is een school die uitblinkt, omdat het onderwijsaanbod inspirerend of innovatief is.
 
De scholen die vandaag een predicaat ontvangen, zijn Accent Praktijkonderwijs vestiging Hoogvliet en Delfshaven, Melanchton Kralingen (vmbo-b, vmbo-k en vmbo g/t), Het Spectrum, Nicolaasschool en De Driemaster. De predicaten zijn bedoeld om de ambities van de scholen verder te stimuleren en te bevorderen dat ze hun kennis delen met andere scholen en leren van elkaar. Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme: 'Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme): Als wethouder Onderwijs ben ik buitengewoon trots op de scholen die vandaag het predicaat Excellente school hebben ontvangen. We willen álle Rotterdamse kinderen de beste onderwijskansen geven. Zij verdienen een eerlijke kans om hun talenten te benutten en hun dromen te laten uitkomen. Onderwijs van goede kwaliteit is hiervoor een voorwaarde.'
 
Auris Hildernisseschool ontving vorig jaar het predicaat Excellente school. Madeleine Stassen, regiodirecteur: ‘De waardering Goed van de inspectie van onderwijs gecombineerd met het predicaat Excellente Scholen maakt ons, de leerlingen, ouders en buurt trots. Het is voor alle professionals die in ons team werken een extra stimulans om ons te blijven doorontwikkelen.’

Goede resultaten en kennisdelen

Scholen die in aanmerking willen komen voor het predicaat Excellente School melden zichzelf aan bij de Inspectie. Dat kan niet zomaar. Alleen scholen die onderwijs van goede kwaliteit bieden (waardering Goed door inspectie), komen in aanmerking. Een onafhankelijke jury beoordeelt vervolgens of een school het predicaat verdient. Het predicaat is drie jaar geldig. Hieronder een overzicht van de scholen die een predicaat hebben.

Naam school Onderwijssoort
Nicolaasschool Primair onderwijs
Het Spectrum Primair onderwijs
De Driemaster Primair onderwijs
CVO Accent Delfshaven Praktijkonderwijs
Melanchthon Kralingen Voortgezet onderwijs (vmbo-b)
Melanchthon Kralingen Voortgezet onderwijs (vmbo-k)
Melanchthon Kralingen Voortgezet onderwijs (vmbo-g/t)
CVO Accent Hoogvliet Praktijkonderwijs
Auris Hildernisseschool Speciaal onderwijs
Auris Dr. M. Polanschool Speciaal onderwijs
HPC Centrum Praktijkonderwijs
csg Calvijn, vestiging Juliana Voortgezet onderwijs (vmbo-g/t)
TooropMavo Voortgezet onderwijs (vmbo-g/t)
Wolfert Tweetalig Voortgezet onderwijs (vwo)
Wolfert Tweetalig Voortgezet onderwijs (havo)
Melanchthon Wilgenplaslaan Voortgezet onderwijs (vmbo-b)
Melanchthon Wilgenplaslaan Voortgezet onderwijs (vmbo-k)
Melanchthon Wilgenplaslaan Voortgezet onderwijs (vmbo-g/t)
Penta College Hoogvliet  Voortgezet onderwijs (vmbo-b)
Penta College Hoogvliet  Voortgezet onderwijs (vmbo-k)

Over het predicaat Excellente School

Sinds 2015 is de Inspectie van het Onderwijs verantwoordelijk voor het predicaat Excellente Scholen. Van 2012 tot en met 2014 organiseerde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het predicaat.

Informatie over het traject Excellente scholen