Frank van de Vrie, winnaar Leraar van het Jaar 2018, categorie speciaal onderwijs

Voor Meester Frank is de natuur een baken in zijn bestaan. Dat brengt hij over op zijn leerlingen. “Sommige kinderen zijn nog nooit op het strand of in het bos geweest. Daarom trek ik erop uit met de klas. Hup, naar buiten, een wandeling maken in het Spinozapark. In mijn vrije tijd ga ik regelmatig naar het Eiland van Brienenoord. In deze oase in de stad kom ik tot rust, orden ik mijn gedachten.”

“De eerste dag zat ik al op mijn knieën om een moeilijke som uit te leggen.”

“Ik deed eerst de opleiding mbo marketing, maar dat was ‘m toch niet helemaal. Mijn moeder werkt op een basisschool. Ik liep een dagje met een collega van haar mee. Ik zat gelijk op mijn knieën bij een leerlingetje om een moeilijke som uit te leggen. Ik vond het heerlijk.”

Inspringen op talenten

“Uitleggen vind ik leuk, ook als leerlingen het maar moeilijk oppikken. Dan verzin ik andere manieren om de leerstof aan te bieden. Ik ben een geduldig mens. Dat komt in het speciaal onderwijs goed van pas. Ondanks hun verstandelijke beperking en soms problematische gedrag kunnen deze kinderen heel veel. Ik probeer in te springen op hun talenten. Ik zie dat leerlingen zich geweldig ontwikkelen. Waren ze eerst teruggetrokken en onzeker, nu treden ze met zelfvertrouwen naar buiten.”


Mannen in het onderwijs

“Zonder het team op onze school was ik nooit leraar van het jaar geworden. Een goed team haalt het beste in de leerkracht boven. Dit werk geeft mij zo veel voldoening. Waarom kiezen niet meer mensen – vooral mannen – voor het onderwijs? Ik begrijp dat niet. Als leerkracht kun je het verschil maken. Een voorbeeld? Laatst vertelde een leerlinge blij dat ze voor het eerst met haar vader in de natuur had gewandeld. Ze waren naar het Kralingse Bos geweest. Geweldig toch dat ik haar en haar vader op het idee heb gebracht?”

  • Met het digibord haalt Meester Frank de natuur de klas binnen: leerlingen kijken naar de webcam van de Hoge Veluwe of het strand.
  • In het speciaal onderwijs kun je soms beter iets laten zien dan uitleggen, aldus Frank. Wat is een vergiet? Een foto op het digibord maakt dat snel duidelijk.