“Geen enkele dag is hetzelfde, daar zorgen de kinderen wel voor.”

Angelique Wijnen, kinderdagverblijf Groothandelsgebouw KindeRdam

Ik heb geen dag spijt van mijn ommezwaai naar de kinderopvang. Ik heb het naar mijn zin en heb een beter betaalde baan met goede toekomstperspectieven, want er zal altijd vraag zijn naar pedagogisch medewerkers. Als ik meer ervaring heb, kan ik mezelf verder ontwikkelen tot pedagogisch coach of locatiemanager. Voor die tijd zijn er nog genoeg cursussen die ik via KindeRdam kan doen, zoals ouderbetrokkenheid of sociale vaardigheden van kinderen. Deze verdieping is waardevol en houdt mijn werk interessant.

Ik heb altijd in de detailhandel gewerkt in winkels en supermarkten, van Hema, H&M tot AH. Toen ik mijn huidige man leerde kennen, ben ik naar zijn stad Maassluis verhuisd. Mijn laatste baan was bij Boekenvoordeel, maar daar kreeg ik geen vast contract. Ik begon te twijfelen: wil ik dit nog wel? Voor mijn gevoel had ik de detailhandel wel gezien en was ik toe aan een compleet nieuwe uitdaging. Ik ben gaan nadenken over omscholing en die vraag heb ik bij het UWV besproken. Ik hou van kinderen en ben in 2019 met financiële steun van het UWV gestart met de mbo-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4.

Steun thuisfront

Ik heb de bbl-route op Zadkine gedaan. Ik ging een dag in de week naar school en werkte 20 uur in een betaalde baan bij KindeRdam. Eigenlijk had ik geen zin meer om op mijn leeftijd van 51 jaar te studeren, maar ik was honderd procent gemotiveerd en mijn gezin stond achter me. Dat laatste is echt nodig, want ik kon er als moeder niet altijd zijn, omdat ik moest studeren. Daar moet ruimte voor zijn en gelukkig sprong mijn man bij en vonden mijn man en zoon het geweldig wat ik deed. Het is een leuke en zware studie met een behoorlijke impact op mijn gezinsleven. Maar het was het dubbel en dwars waard, want je investeert echt in jezelf. De opleiding heb ik in twee jaar met succes afgerond en dit jaar heb ik ook nog mijn Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) certificering behaald.

Goede begeleiding

Als moeder heb je je moederinstinct en in de opleiding heb ik veel geleerd over pedagogiek, de ontwikkeling van jonge kinderen en contact leggen met baby’s en kinderen van 0 tot 4 jaar. Op de groep stond ik altijd met een fijne en ervaren collega. Ik heb veel van haar geleerd en ik kon altijd bij haar terecht. Ze gaf me opdrachten, feedback en tips. Ook kreeg ik vanuit KindeRdam begeleiding van een coach; zij gaf mij opdrachten en nam de examens af.

Afwisselend werk

Sinds januari van dit jaar zit ik op de babygroep. Het werk is bijzonder afwisselend; geen enkele dag is hetzelfde, daar zorgen de kinderen wel voor. We hebben kinderen en ouders uit alle culturen; dat maakt het werk voor mij ook zo divers. Het zijn niet je eigen kinderen en toch voel ik me verantwoordelijk voor elk kind dat onder mijn hoede is. We houden de ontwikkeling van ieder kind bij en doen observaties en hebben gesprekken met de ouders. Ik ga met een fijn gevoel naar huis als ik de kinderen wat heb kunnen meegeven. En vooral ook als we lekker hebben gespeeld, gelachen, gegeten en geslapen. Samen bellenblazen, daar worden kinderen zo blij van; zo simpel kan het zijn.

Kom bij ons werken

Op ons dak hebben we een speelplaats, maar de stad in gaan is leuk voor de kinderen. We zijn een keer bij de NS gaan kijken naar de treinen. Super. We gaan nu minder vaak met de kinderen op pad, omdat we niet genoeg begeleiding hebben. Dus het zou leuk zijn als we meer zij-instromers en bbl’ers kunnen verwelkomen. Dan kunnen we met kleine groepjes kinderen naar de Kinderboerderij of naar de grotere speeltuin met zwembad naast het CS. Dat vinden de kinderen superleuk.

Goede basis voor het jonge kind

Ik was ingedut en deed mijn werk op de automatische piloot. Nu kan ik er weer vol tegenaan en heb ik meer energie en krijg ik veel voldoening van wat ik voor een kind kan betekenen. Had ik dit maar eerder gedaan. Klanten in de detailhandel komen bij toeval binnen, kopen iets en gaan weg. Nu maak ik de ontwikkeling van een kind mee. Dat doet wat met je. Het schept een band als je twee jaar voor een kind zorgt. En in de kinderopvang leggen wij toch de basis voor hun verdere ontwikkeling naar het peuterwerk en het primaire onderwijs. De kinderopvang heeft mijn leven verrijkt en als de kinderen blij zijn, heb ik een goede dag.

Favoriete plek

“Ik vind het Groot Handelsgebouw een unieke historische plek om te mogen werken. Verder shop ik wel eens in de Koopgoot, maar er gaat niets boven Maassluis: groen, rustig, overzichtelijk en dicht bij het strand.”