Gemeente aan de slag met specifieke gymzalen

Voor vele kinderen is de gymles de favoriete les van de week. Even lekker bewegen en niet bezig zijn met moeilijke sommen of ’t Kofschip. In de zomer buiten het veld op en ’s winters lekker in de warme gymzaal. Maar wat nou als de gymzaal op zo’n manier gebouwd is, dat het niet bij de doelgroep past? Bijvoorbeeld omdat kinderen overprikkeld raken van alle lijnen op de vloer. In samenwerking met het Sportbedrijf Rotterdam is de gemeente daarom aan de slag gegaan met specifieke gymzalen. 

In Nederland lijken bijna alle gymzalen op elkaar. Een gekleurde vloer, veel lijnen en een klimrek aan de wand. Lange tijd was deze manier van inrichten vanzelfsprekend. Het Sportbedrijf, dat zo’n 100 van de 300 gymzalen in Rotterdam beheert, is van mening dat op deze manier een gymzaal inrichten is niet meer van deze tijd is. Als er ergens een gymzaal wordt gebouwd, vaak in opdracht van de gemeente, of als er aanpassingen gedaan moeten worden aan een bestaande gymzaal, kijken ze kritisch naar wat er goed bij de doelgroep past. Het Sportbedrijf heeft sportregisseurs in dienst met veel kennis over de wijk. De regisseurs weten daarom precies wat voor soort gymzalen er in de wijk passen.

De prikkelarme gymzaal

Een voorbeeld van een specifieke gymzaal is de prikkelarme gymzaal. De Archipel en de Recon Openluchtschool in Rotterdam-Zuid mogen hier, als het goed is, vanaf 2023 gebruik van gaan maken. Op de Archipel zitten met name kinderen met hyperactiviteit en/of contactstoornissen. Op de Recon zitten kinderen met een langdurig chronische ziekte. Bij de inrichting is onder andere gekeken naar de akoestiek, de kleur van de vloer en de belijning. Daarnaast kan het licht worden gedempt en zijn er minder vaste toestellen geplaatst. Dit allemaal om het aantal prikkels te verminderen.

Meer informatie over prikkelarme gymzalen? Lees dan het uitgebreide artikel op Rotterdam innoveert met specifieke gymzalen – Sport Knowhow XL