Giorgio Costa, beste Leraar van het Jaar 2018, categorie mbo

Uitblinken is bijna gewoon geworden voor Giorgio Costa. Hij reikte tot de finale van de liveshow van de eerste editie van ‘So You Think You Can Dance’ en is na amper drie jaar lesgeven leraar van het jaar. Giorgio is bescheiden, zachtaardig en maatschappelijk betrokken: “De samenleving polariseert en wordt harder. Ik verzet me daartegen. We moeten liever voor elkaar zijn.”

“Wees lief voor elkaar”

“In de klas zie ik multicultureel Rotterdam. Ik kijk met een open houding naar mijn leerlingen en zij zijn open-minded naar elkaar. We gaan op een leuke, ontspannen manier met verschillen om. We hebben een hoop lol met elkaar. Dit is het nieuwe Rotterdam. Ik ben blij dat ik deel uitmaak van de toekomst van mijn leerlingen en die van Rotterdam.”

Geloof in jezelf

“Zo ongeveer tussen de 16 en 21 jaar is de belangrijkste fase van je leven. In die periode ontwikkelde ik me van drukke en enthousiaste jongen tot danser. Mijn succes stel ik als voorbeeld aan mijn studenten: geloof in jezelf, wees trots op wie je bent.”


“De directeur van de opleiding Leisure vroeg me om mee te denken hoe de opleiding meer jongeren uit Rotterdam kon bereiken, vooral jongens. Dat gesprek beviel haar zo goed dat ze mij als vaste docent wilde. Drie jaar later ben ik leraar van het jaar. Zeker, ik ben trots, maar ik grijp de uitverkiezing ook aan om mijn zegje te doen. We staan nu in het buurtje rondom de Schinkelstraat. Hier ben ik geboren en heb ik een fantastische jeugd gehad. Maar de buurt wordt gesloopt. Dat doet pijn. Waar moeten de huidige bewoners heen? Het is ook hún stad.”

Veranderingen

“Ik neem mijn studenten twee keer per jaar mee naar een podium, voorstelling, theater, concert of museum. De Rotterdamse Schouwburg? Velen kennen dat niet. En zeg nou zelf: welke voorstelling is voor hen interessant? Rotterdam verandert. Het onderwijs ook. Smartphones in de klas? Daar heb ik geen moeite mee. Uiteindelijk komt alles goed, met de nieuwe generatie, met Rotterdam, maar dingen hebben tijd nodig. En we moeten vooral lief durven zijn voor elkaar.”

  • Empathie en oprechte belangstelling voor studenten is zeker op het mbo erg belangrijk, aldus Giorgio.
  • Naast docent ziet hij zichzelf ook als rolmodel voor zijn studenten.