Girlsday voor meer meiden in de techniek

09 april 2019

Tijdens Girlsday op donderdag 11 april nemen ruim 270 meiden van rond de dertien jaar een kijkje bij 50 vrouwelijke ambtenaren met een technisch beroep. De meeloopochtend bij verschillende afdelingen van de gemeente Rotterdam staat in het teken van de wateropgave, energietransitie en bouwen aan een levendige stad. Techniek speelt een grote rol bij deze belangrijke toekomstopgaven voor Rotterdam.

Op Girlsday maken meisjes kennis met bèta-, technische en ict-beroepen. Het doel is om ze te motiveren voor deze opleidingsrichting door het inzetten van vrouwelijke rolmodellen. Zo krijgen ze een goed beeld van technisch werk. Rotterdam wil graag ook hun technische talent benutten.

Rotterdamse meiden ontwerpen mee 
Rotterdamse scholen die meedoen zijn het Libanon Lyceum, Lyceum Rotterdam, de Theaterhavo/vwo en het Montessori Lyceum. De meiden gaan zelf een woontoren of ‘waterproof’ plein ontwerpen en bezoeken bouwplaats het Forum in het centrum. Ook krijgen ze een rondleiding in het gemaal aan de Westersingel, rijden mee in scanauto’s en bedenken een uitvinding voor het Stadsarchief.  

Meer meisjes dan jongens met bèta-profiel op vwo
In de keuze voor technische opleidingsrichtingen zijn meisjes aan een opmars bezig. Sinds vorig schooljaar kiezen voor het eerst in Rotterdam meer meisjes dan jongens op vwo-niveau voor een bèta-profiel. Op havoniveau ligt dat percentage lager, maar dat groeit wel. Op vmbo-niveau blijven meisjes achter. Uit onderzoek blijkt dat vooral meisjes het beeld hebben dat techniek saai en ingewikkeld is. Ook hebben zij een onrealistisch beeld van beroepen in technische richtingen.

Gelijke kansen voor elk talent
De gemeente zet met het nieuwe onderwijsbeleid ‘Gelijke kans voor elk talent’ in op een grotere deelname van scholieren aan techniek en it-opleidingen. ,,Ik vind het belangrijk dat Rotterdamse jongeren bewuster kiezen voor een opleiding en een beroepssector. Het is belangrijk dat ze hun talenten, competenties en interesses ontdekken om een bewuste keuze te maken. De kansen op een baan maken deel uit van dat zoekproces. Techniek heeft daarbij hoge prioriteit.’’, zegt wethouder Said Kasmi (onderwijs). In de beroepssectoren techniek en ict is veel werk te vinden. Bovendien ‘vertechnologiseert’ de samenleving.

WTWijzer helpt basisscholen op weg
In 2020 is wetenschap en technologie (w&t) verplicht op de basisschool. Speciaal voor Rotterdamse basisscholen is er de www.wtwijzer.org. Wil je weten waar jullie school staat op het gebied van W&T? Hoe je kan starten, doorgaan of verbeteren? Op de WTWijzer.org vind je daarvoor een routeplanner. Na deze checkup kun je verder met jullie ambities en werk maken van w&t-onderwijs. Daar kan de W&T Curriculum Tool bij helpen, als aanvulling op bijvoorbeeld het schoolplan. De W&T Curriculum Tool is sinds maart te vinden op de WTWijzer.org.