Terugblik Girls’ Day 2024: ‘Mooi is als meer meisjes later dit werk gaan doen’

Meisjes tussen 10 en 15 jaar kregen de kans om verschillende ‘mannelijke beroepen’ te verkennen tijdens Girls’ Day, dat op donderdag 11 april voor de zevende keer werd georganiseerd. Ook de gemeente zette haar deuren open. Tijdens dit evenement hebben verschillende vrouwelijke collega’s laten zien waarom hun zogenoemde ‘mannelijke’ beroep eigenlijk voor iedereen is. Samen organiseerden ze acht workshops voor meer dan 100 scholieren uit Rotterdam en omstreken.

Alleen maar mannen

Een van hen was reiniger Michelly van Stadsbeheer – Schone en Circulaire Stad. Zij en haar collega’s zorgden ervoor dat Rotterdam schoner en veiliger was. Ze strooiden zout bij gladheid en ruimden in het najaar bladeren op, en nog veel meer. Michelly reed ook dagelijks als piloot op een veegmachine. Elke ochtend trok ze haar oranje werkpak aan en nam ze plaats achter het stuur van een veegmachine. ‘Ik was op pad, zag veel van Rotterdam en droeg bij aan een schonere stad. Heerlijk toch!’

Michelly geeft uitleg aan jonge meiden over de veegmachine, fotograaf: Arnoud Verhey

Alleen maar mannen

Michelly werkte samen met alleen maar mannen, maar dat vond ze niet erg, omdat ze wel wat gewend was, zei ze zelf. ‘Ik kom uit een jongensgezin en heb geleerd mijn mannetje te staan en voor mezelf op te komen. In mijn werk liet ik van me horen; dat ik de enige vrouw was, weerhield me daar niet van.’ Ze hoopte dat meer vrouwen zouden gaan doen wat zij deed. ‘Je moest het wel leuk vinden om oranje veiligheidskleding en veiligheidslaarzen te dragen, haha. En je moest het lef hebben om een machine te besturen. Vrouwen konden dat toch ook!’

Meerijden

Om meiden extra enthousiast te maken, liet Michelly hen op Girls’ Day een rondje meerijden op een veegmachine. Terwijl de veegmachine door de straten van Rotterdam reed, deden drie grote borstelstofzuigers hun werk: ze veegden de stad spic en span. ‘Dan hoopte je natuurlijk dat een aantal meiden zou zeggen: wat is dit gaaf werk! Misschien zeiden er ook een paar: gadver, wat een troep ligt er op de weg. Maar dat maakte zo’n workshop alleen maar leuk.’

Belangrijk

Girls’ Day was niet alleen een leuke, maar ook een belangrijke dag. De dag werd georganiseerd door organisatie VHTO (Vrouwen in Hoger Technisch Onderwijs). Nog te weinig vrouwen en meisjes in Nederland waren bekend met technische beroepen. Ook kenden ze vaak geen vrouwen die in technische sectoren werkten. Daardoor ging talent onnodig verloren.

Nieuwe collega?

Michelly sloot af met: ‘Wellicht kozen de meiden na het volgen van deze workshops straks wel een opleiding in deze richting, zoals reiniging. En als ze uiteindelijk bij de gemeente kwamen werken, kregen ze genoeg opleidingsmogelijkheden om door te groeien, bijvoorbeeld via de SB Campus. Daar konden ze allerlei leeractiviteiten doen waarmee ze konden doorgroeien in hun werk, zoals teamleider worden. In elk geval zou het mooi zijn als meer meisjes dit werk later ook gingen doen. Misschien worden sommigen van hen wel mijn collega’s!’

Girls’ Day 2025?

Wil je volgend jaar ook jouw school opgeven voor Girls’ day kijk dan op de website van VHTO.

Rondleiding roltrappen Maastunnel, fotograaf: Erik Fecken

Overzicht van alle workshops georganiseerd door de gemeente Rotterdam:

 1. Workshop: Bruggen bouwen
  In deze workshop krijgen de meiden een quiz over civiele techniek. Daarna gaan ze aan de slag door zelf een brug te knutselen en natuurlijk ook te testen.
 2. Workshop: Waar gaat water heen?
  Waar gaat het water heen als je de wc doorspoelt? In het gemaal aan de Westersingel krijgen de meiden uitleg over de riolering en hoe het rioolwater van wc naar zuivering gaat. Na de uitleg volgt een quiz. Daarna maken de meiden een kort filmpje.
 3. Workshop: Project Rijnhaven
  een nieuw stukje stadMeiden bezoeken de bouwkeet van het project Rijnhaven. Ze krijgen een toelichting over het project.
 4. Workshop: Nelson Mandelapark Maashaven
  In deze workshop wandelen de meiden buiten en vertellen collega’s over de Maashaven en het Nelson Mandelapark. Daarna ontwerpen en bouwen de meiden een nieuwe uitkijktoren van ijsstokjes.
 5. Workshop: rondleiding roltrappen Maastunnel
  De meiden krijgen in het bezoekerscentrum van de Maastunnel uitleg over het onderhoud van de roltrappen. Ze mogen ook een kijkje nemen in de technische ruimte.
 6. Workshop: ontwerpen en bedenken inrichting Lloydkwartier
  Omdat het project Lloydkwartier direct naast het STC College ligt worden de meiden opgehaald bij school en gaan ze eerst op de locatie kijken. Dit is aan de Lloydpier. Daarna gaan ze naar de wijkhub aan de Westzeedijk waar de leerlingen de plantekeningen kunnen zien.
 7. Workshop: datagedreven werken
  In deze workshop krijgen de meiden op de afdeling Human Resources uitleg over wat datagedreven werken is. Inclusief een demo van het Kengetallen-dashboard. Samen maken ze een grafiek en een dashboard. Daarna beantwoorden ze een adviesvraag over bijvoorbeeld het wel of niet uitzetten van een vacature of het wel of niet verlengen van tijdelijke arbeidscontracten.
 8. Workshop: kennismaken met een RAVO-piloot, chauffeur en monteur
  De meiden worden ontvangen bij Stadsbeheer op het Kleinpolderplein. Ze maken onder andere kennis met het werk van een RAVO-piloot, een chauffeur van Inzameling, een handhaver van het wielklemteam en chauffeur van de scanauto en een bedrijfswagenmonteur.
Fotograaf: Erik Fecken
Fotograaf: Erik Fecken
Fotograaf: Erik Fecken

Gerelateerde artikelen