Heeft jouw school al een gratis menstruatieproducten-uitgiftepunt?

Nee? Meld jouw school dan aan om menstruatieproducten-uitgiftepunt (MUP) te worden. Want door op jouw school gratis menstruatieproducten beschikbaar te hebben voor leerlingen, kun je voorkomen dat leerlingen verzuimen als zij geen geld hebben voor deze producten.

Stichting Armoedefonds en de gemeente Rotterdam stellen kosteloos producten beschikbaar voor alle Rotterdamse basisscholen en middelbare scholen. Op een manier die voor jouw school zo min mogelijk tijd en moeite kost.

Voor wie?

Alle scholen kunnen meedoen aan het verstrekken van menstruatieproducten aan leerlingen die deze niet kunnen betalen. In Rotterdam zijn er ruim 2.100 leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs die hiervoor in aanmerking komen. Sinds de aankondiging van het programma ‘Menstruatieproducten scholen Rotterdam’ begin februari, door wethouders Said Kasmi (onderwijs, cultuur, evenementen) en Natasha Mohamed-Hoesein (armoedebestrijding, schuldhulpverlening, taal) hebben al meer dan 70 basis- en middelbare scholen zich aangemeld!

Zo werkt het

  • Na aanmelding krijg je een e-mail met een link naar een besloten webshop. Hier kun je gratis producten bestellen die op school worden afgeleverd. Bij de producten krijg je ook promotiemateriaal. Je bepaalt zelf hoe je de producten binnen jouw school toegankelijk maakt. Medewerkers van het Armoedefonds kunnen hierbij helpen. Zij hebben ervaring met het zichtbaar maken van het menstruatieproducten-uitgiftepunt binnen scholen.
  • Het Armoedefonds heeft ook een gratis educatief boekje over menstruatie beschikbaar voor leerlingen van groep 7/8 en de brugklas.

Aanmelden?

Vul het aanmeldformulier in via de link: https://www.armoedefonds.nl/projecten-armoedefonds/stop-menstruatie-armoede/

Taboe

Een menstruatieproducten-uitgiftepunt op school helpt ook bij het doorbreken van het taboe op menstruatie, doordat genoeg zichtbare menstruatieproducten bijdragen aan het normaliseren van menstrueren. Ook brengt het vaak een gesprek op gang tussen leerlingen.