Wethouder Kasmi opent groenblauw Schelfplein

Met het hijsen van de schoolvlag op het nieuwe klimtoestel opende wethouder Said Kasmi van Onderwijs, Cultuur en Evenementen op 15 maart het vernieuwde – nu groenblauwe – Schelfplein. Hij werd daarbij geholpen door leerlingen van de Emmausschool en een vertegenwoordiger van Buurt Bestuurt van de Essenburgbuurt.

Het was die dag volop genieten voor de kinderen van de school en uit de buurt, want er was sport- en spel, een heuse kunstschaatsbaan en natuurlijk een echt koek-en-zopie om te vieren dat het Schelfplein veranderd is in een groenblauw speelparadijs.

Veel gras, steen en wat speeltoestellen. Dat was het wel zo ongeveer op het oude Schelfplein. Nauwelijks uitdagend voor de kinderen uit de buurt om te spelen. Met de nieuwe inrichting is dat veranderd. Het plan voor het nieuwe plein kwam tot stand in samenwerking met de school, omwonenden en Buurt Bestuurt (Essenburgbuurt).

Het oude speelterreintje is nu omgetoverd tot een tuin met kronkelpaden, plantvakken en speelmogelijkheden. Op en rondom het plein is ongeveer 400 m2 extra groen geplant, met vooral inheemse planten. Dat is goed nieuws voor insecten die afhankelijk zijn van lokale bloemen en planten. Om schaduw te bieden, zijn er 2 bomen bij geplant. Er zijn twee speelheuvels met een stap- en balanceerparcours en een nieuw klimtoestel en mandschommel. En van een van de gazons is een ‘natuurlijk’ voetbalveld gemaakt, want dat was een grote wens van de kinderen. Tot slot is er deels nieuwe bestrating gekomen en is de rest weer netjes gelegd.

Waarom een groenblauw plein?

Groenblauwe pleinen zorgen ervoor dat kinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit is goed voor de concentratie en rust en zo verbeteren de leerprestaties. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw plein zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. En als het erg hard regent, wordt het water beter afgevoerd. Dat betekent minder waterplassen op het plein én in de wijk. Op deze manier wordt de stad nog groener en klimaatbestendiger!

Ambassadeurgemeente

Rotterdam werkt al jaren aan groenblauwe schoolpleinen. Vanaf 2019 kregen in totaal 26 scholen subsidie van de gemeente voor het aanleggen van zo’n groenblauw plein. Het is tot eind mei weer mogelijk om subsidie aan te vragen! Inmiddels heeft de gemeente ook voor nieuwbouwscholen een subsidieregeling. Met de aanpak van de groenblauwe schoolpleinen is Rotterdam succesvol; niet voor niets was Rotterdam in 2023 een van de 5 ambassadeurgemeenten van Jantje Beton en IVN.

Daarnaast maakte de gemeente geld vrij om een aantal openbare pleinen op te knappen. Dat zijn pleinen waar ook scholen gebruik van maken. Dit geldt ook voor het Schelfplein, dat nu is geopend. Dit plein is samen met de school aangepakt en is volledig door de gemeente gefinancierd.

De festiviteiten op 15 maart zijn mogelijk gemaakt door Woonstad Rotterdam

Gerelateerde artikelen