HomeIk heb een havo-diploma. Ik wil werken in het basisonderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.
Ik heb een havo-diploma. Ik wil werken in het basisonderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.
Je hebt een baan, maar je wilt graag overstappen naar werk in het basisonderwijs? Of heb je nu geen werk en wil je in het onderwijs aan de slag? Mooi! In Rotterdam zijn er genoeg mogelijkheden voor je. Met een andere achtergrond kun je prima leraar worden. Jouw kennis en ervaring zouden zomaar een mooie meerwaarde kunnen zijn. Een baan in het onderwijs is heel afwisselend. Je werkt met een diverse groep kinderen. En je betekent écht iets voor je leerlingen. In jouw klas schakel je moeiteloos tussen rekenen en tekenen. En tussen dolle boel en rust & regelmaat. Om als leerkracht voor de klas te staan heb je bevoegdheid nodig. Die kun je halen via een studie aan de pabo. Je kunt ook kiezen voor een baan als leraarondersteuner.
Routes
Hoe kom je voor de klas vanuit een ander beroep?
Ga studeren aan de pabo. Dat kan in deeltijd of flexibel duaal.
Wil je niet als leerkracht werken? Maar wel in aan de slag in het onderwijs? Kies dan voor de opleiding Pedagogisch Educatief Professional (associate degree). Daarmee word je Leraarondersteuner.
Deeltijdopleiding – flexibel duaal
Met je havo-diploma kun je studeren aan de pabo. Deze hbo-studie kun je in Rotterdam doen op een van de drie hogescholen.
Zie hier voor de routekaart naar een baan in het primair onderwijs.
Opleidingseisen
Wanneer je je een havo-opleiding hebt afgerond, heb je toegang tot de pabo. Het is een hbo-opleiding, waarvoor enkele toelatingscriteria gelden:
Aardrijkskunde als eindexamenvak
Geschiedenis als eindexamenvak
Natuurkunde, Biologie/Natuur, of Leven en Technologie als eindexamenvak
of een toelatingstoets voor deze vakken hebt behaald.
Voor meer informatie: zie verder deze pagina
Verdergaande informatie
Het eerste initiatief voor ligt bij jou. De eerste stap is dat je gaat ontdekken of een baan als leerkracht iets voor je is. Dit kan je op vele verschillende manieren ontdekken. Klik hier voor mogelijkheden om je te oriënteren.
Het is belangrijk dat je een opleidingsroute kiest die bij je past. Oriënteer je daarom goed bij de hogescholen door o.a. de open dagen te bezoeken en ga in gesprek om advies te krijgen bij een hogeschool. In Rotterdam kan je kiezen tussen drie hogescholen. Er zijn inhoudelijke verschillen, maar aan alle drie de instituten kan je deeltijd studeren.
Om toegelaten te worden voor de opleiding moet je voldoende kennis hebben van de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en natuur en techniek. Het gaat erom dat je de stof van deze vakken zo goed kent dat je het aan basisschoolkinderen kunt uitleggen.
Je kunt op twee manieren aantonen dat je voldoende kennis hebt van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek:
Als je je havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde en geschiedenis voldoe je aan de toelatingseisen voor die vakken. Voor natuur & techniek geldt dat je aan de eisen voldoet wanneer je je havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in natuurkunde óf biologie óf NLT (Natuur, Leven en Technologie).
Als je geen havo-eindexamen hebt gedaan in (één van) de vakken kun je door het maken van een toelatingstoets per vakgebied aantonen dat je daar al genoeg van weet.
Toelatingsvoorwaarden oude diploma’s
Heb je examen gedaan in een oud doorstroomprofiel (havo eindexamen t/m 2008, vwo eindexamen t/m 2009), neem dan contact op met één van de hogescholen voor de toelatingseisen.
Heb je een oud havo-, vwo- of mbo-diploma (zonder doorstroomprofiel of niveau-aanduiding), neem dan contact op met één van de drie hogescholen voor de toelatingseisen.
Wanneer je je keuze hebt gemaakt is het enige wat je nog moet doen is een studiekeuzecheck. Hiervoor ben je een dag aanwezig bij je toekomstige opleiding om alvast kennis te maken met de studiepraktijk. De Pabo’s doen dit om te kijken of jouw ambities en kwaliteiten echt aansluiten bij de opleiding. Je kan alvast zelf checken of jij geschikt bent voor het lerarenberoep. Doe de test!
De pabo van jouw keuze nodigt je hiervoor uit na je aanmelding. Na de check ontvang je een studiekeuzeadvies met de resultaten. Dit advies is niet bindend.
Financiële ondersteuning Er zijn meerdere subsidiemogelijkheden om de opleiding voor leraar (deels) te financieren. De overheid ondersteunt of draagt bij. Zie hiervoor de tool ‘Welke regeling geldt voor mij?’ of kijk op DUO.nl.
Opleiding Pedagogisch Educatief Professional
Met deze 2-jarige hbo-opleiding word je bijvoorbeeld leraarondersteuner, VVE begeleider, pedagogisch coach of VVE coach. Dit is een associate degree opleiding (2 jaar).
Opleidingseisen Met een Havo-diploma ben je toelaatbaar voor deze opleiding.
Verdergaande informatie
Het eerste initiatief voor ligt bij jou. De eerste stap is dat je gaat ontdekken of een baan als leraarondersteuner iets voor je is. Dit kan je op vele verschillende manieren ontdekken. Klik hier voor mogelijkheden om je te oriënteren.
Het is belangrijk dat je een hogeschool kiest die bij je past. Oriënteer je daarom goed bij de hogescholen door o.a. de open dagen te bezoeken en ga in gesprek om advies te krijgen bij een hogeschool.
Kijk op de website van de hogescholen welke voorwaarden je Havo-diploma moet voldoen om direct toegelaten te worden.
Wanneer je een oud havo-, vwo- of mbo-diploma (zonder doorstroomprofiel of niveau-aanduiding), neem dan contact op met één van de drie hogescholen voor de toelatingseisen.