Ik heb een havo-diploma. Ik wil werken in het basisonderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.

Je hebt een baan, maar je wilt graag overstappen naar werk in het basisonderwijs? Of heb je nu geen werk en wil je in het onderwijs aan de slag? Mooi! In Rotterdam zijn er genoeg mogelijkheden voor je. Met een andere achtergrond kun je prima leraar worden. Jouw kennis en ervaring zouden zomaar een mooie meerwaarde kunnen zijn. Een baan in het onderwijs is heel afwisselend. Je werkt met een diverse groep kinderen. En je betekent écht iets voor je leerlingen. In jouw klas schakel je moeiteloos tussen rekenen en tekenen. En tussen dolle boel en rust & regelmaat. Om als leerkracht voor de klas te staan heb je bevoegdheid nodig. Die kun je halen via een studie aan de pabo. Je kunt ook kiezen voor een baan als leraarondersteuner.

Routes

Hoe kom je voor de klas vanuit een ander beroep?

Ga studeren aan de pabo. Dat kan in deeltijd of flexibel duaal.

Wil je niet als leerkracht werken? Maar wel in aan de slag in het onderwijs? Kies dan voor de opleiding Pedagogisch Educatief Professional (associate degree). Daarmee word je Leraarondersteuner.

Deeltijdopleiding – flexibel duaal

Met je havo-diploma kun je studeren aan de pabo. Deze hbo-studie kun je in Rotterdam doen op een van de drie hogescholen.

Zie hier voor de routekaart naar een baan in het primair onderwijs.

Opleidingseisen

Wanneer je je een havo-opleiding hebt afgerond, heb je toegang tot de pabo. Het is een hbo-opleiding, waarvoor enkele toelatingscriteria gelden:

  • Aardrijkskunde als eindexamenvak
  • Geschiedenis als eindexamenvak
  • Natuurkunde, Biologie/Natuur, of Leven en Technologie als eindexamenvak
  • of een toelatingstoets voor deze vakken hebt behaald.

Voor meer informatie: zie verder deze pagina

Verdergaande informatie

Financiële ondersteuning
Er zijn meerdere subsidiemogelijkheden om de opleiding voor leraar (deels) te financieren. De overheid ondersteunt of draagt bij. Zie hiervoor de tool ‘Welke regeling geldt voor mij?’ of kijk op DUO.nl.

Opleiding Pedagogisch Educatief Professional

Met deze 2-jarige hbo-opleiding word je bijvoorbeeld leraarondersteuner, VVE begeleider, pedagogisch coach of VVE coach. Dit is een associate degree opleiding (2 jaar).

Opleidingseisen
Met een Havo-diploma ben je toelaatbaar voor deze opleiding.

Verdergaande informatie

Laat je inspireren!

Toch liever iets anders?

* = verplicht veld

Kies eerst je opleiding.

Kies eerst je type onderwijs.

Kies eerst je uitgangssituatie.