Ik heb een havo-diploma. Ik wil werken in voortgezet onderwijs. Ik ben net afgestudeerd.

Heb jij zin om in het voortgezet onderwijs te gaan werken? Mooi! In Rotterdam zijn allerlei mogelijkheden voor je. Werken in het onderwijs is heel afwisselend. Je werkt met een diverse groep leerlingen voor wie je als leraar echt het verschil kunt maken. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Met jouw havo-diploma heb je verschillende mogelijkheden.

Eerste- of tweedegraads?
Je kunt studeren voor een eerstegraads of een tweedegraads lesbevoegdheid. Het verschil? Na het halen van je tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo. Met een eerstegraadsopleiding mag je ook lesgeven in de bovenbouw van de havo en het vwo.

Je tweedegraads bevoegdheid haal je op de lerarenopleiding. Dat is een hbo-opleiding op een hogeschool. Wil je daarna je eerstegraads bevoegdheid halen? Kies dan voor een vervolgstudie aan een hogeschool of universiteit.

Routes

Een baan als docent op het voortgezet onderwijs, met een havo-diploma. Hoe pak je dat aan?

Via de links hieronder, vind je de verschillende routes naar jouw baan in het voortgezet onderwijs.

Tweedegraads bevoegdheid

Na de havo volg je een hbo-lerarenopleiding in een vakgebied van je keuze. Hiermee mag je lesgeven in het vmbo en in de onderbouw van de havo en het vwo. Een voltijd-opleiding duurt vier jaar.

Een alternatief is om een beperkte tweedegraads bevoegdheid te halen. Bijvoorbeeld door eerst een hbo-propedeuse te doen en vervolgens een wo bachelor te halen. Bij je universitaire bachelor volg je dan een educatieve minor. Hiermee kan je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo.

Eerstegraads bevoegdheid

Als je ook aan de bovenbouw van de havo of het vwo les wilt kunnen geven en dus een eerstegraads bevoegdheid nodig hebt, zijn er verschillende routes. Je kunt eerst een lerarenopleiding aan het hbo volgen. Hiermee haal je dan je tweedegraads bevoegdheid. Dit kan je opvolgen met een hbo-master in deeltijd, waarbij je je eerstegraads bevoegdheid haalt terwijl je al voor de klas staat. Deze deeltijd-master duurt zo’n tweeëneenhalf tot drie jaar.

Een andere manier om een eerstegraads bevoegdheid te halen is door eerst een hbo-propedeuse te doen en daarmee door te stromen naar een wo bachelor. Bij je universitaire bachelor volg je dan een educatieve minor, of je vervolgt je wo-bachelor met een wo-master en een didactische post-master van een jaar. Ook kun je na een wo-bachelor kiezen voor een tweejarige educatieve master, of een major teaching/beta master.

Verdergaande informatie

Toch liever iets anders?

* = verplicht veld

Kies eerst je opleiding.

Kies eerst je type onderwijs.

Kies eerst je uitgangssituatie.