Ik heb een hbo-diploma. Ik wil werken in het basisonderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.

Denk jij erover om vanuit je huidige baan over te stappen naar het basisonderwijs? Of heb je geen werk en wil je graag voor de klas staan? Dat kan! Het Rotterdamse onderwijs heeft allerlei mogelijkheden voor je. Met een andere achtergrond kun je prima leraar worden. Jouw kennis en ervaring kunnen waardevol zijn.

Om les te geven in het basisonderwijs of het (voortgezet) speciaal onderwijs heb je een bevoegdheid nodig. Daarvoor ga je naar de pabo voor een voltijd- of deeltijdstudie. Omdat je een hbo diploma hebt, kun je direct als ‘zij-instromer’ gaan werken. Dat traject heet een zij-instroom in beroep traject.

Routes

Hoe kom je voor de klas vanuit een ander beroep met een hbo diploma? Er zijn verschillende mogelijkheden.

  • ZIB-traject (Zij-instroom in Beroep)
  • Pabo-opleiding verkorte deeltijd
  • Pabo-opleiding in deeltijd/flexibel/duaal
Laat je inspireren door Jeroen, leerkracht basisschool De Stern

Zij-instroom in beroep

Jij wilt vanuit je huidige beroep overstappen naar het basisonderwijs of het (voortgezet) speciaal onderwijs? Dan kun je starten met het ZIB-traject. Dat traject is maatwerk. Het wordt dus speciaal voor jou samengesteld. ZIB duurt maximaal 2 jaar. Je kunt zij-instromer worden als je met een hbo- of wo-diploma het ZIB traject doet. Je staat vanaf dag 1 betaald voor de klas. En ondertussen haal je in 2 jaar je bevoegdheid op een hogeschool.

Hoe pak je dat aan?
Bekijk hier de routekaart naar een baan als zij-instromer in beroep (ZIB).

Opleidingseisen
Je kunt alleen zij-instromer in beroep worden in het onderwijs met een hbo- of wo-diploma.

Verdergaande informatie

Bekijk de informatiebijeenkomst Zij-instroom in beroep

Meer informatie over het zij-instroom in beroepstraject:
Hogeschool Rotterdam
Inholland Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Onderwijsloket
Werken in het onderwijs (rijksoverheid)

Verkorte deeltijdopleiding

Heb je een hbo- of wo-diploma? Dan is de 2-jarige verkorte deeltijd lerarenopleiding basisonderwijs (pabo) wellicht een goede optie voor jou. Met de 2-jarige deeltijdopleiding volg je gemiddeld 2 dagdelen per week de opleiding en loop je gemiddeld 1 dag in de week stage. Je hoeft (nog) geen baan in het onderwijs te hebben.

Je kan tijdens deze opleidingsroute ‘versneld voor de klas’ komen te staan. Voorwaarde is wel dat je de benodigde mijlpalen hebt afgerond. Dat wil zeggen dat je hebt aangetoond ‘beroepstaken bekwaam’ te zijn. Je hebt dan de opleidingsonderdelen/ mijlpalen van deze studiefase met succes afgerond. Voor meer informatie over de mijlpalenregeling kan je terecht bij de pabo. Verschillende schoolbesturen staan open om net zoals het ‘zij-instroom in beroep’ je in dienst te nemen. Zie het overzicht van alle Rotterdamse schoolbesturen.

Verdergaande informatie

Financiële ondersteuning

Er zijn meerdere subsidiemogelijkheden om de opleiding voor leraar (deels) te financieren. De overheid ondersteunt of draagt bij. Zie hiervoor de tool ‘Welke regeling geldt voor mij?’ of kijk op DUO.nl.

Meer informatie
Onderwijsloket
Werken in het onderwijs (rijksoverheid)

Deeltijdopleiding – flexibel duaal

Wil je de overstap maken naar het basisonderwijs? Of kun je bijvoorbeeld niet wachten om aan de slag te gaan binnen het speciaal onderwijs? Met een deeltijdopleiding aan één van de drie Pabo’s in Rotterdam kan je je bevoegdheid halen om les te mogen geven in het basisonderwijs.

Hoe word je leerkracht in het basisonderwijs in Rotterdam? Zie hier voor de routekaart naar een baan in het primair onderwijs.

Verdergaande informatie

Financiële ondersteuning
Er zijn meerdere subsidiemogelijkheden om de opleiding voor leraar (deels) te financieren. De overheid ondersteunt of draagt bij. Zie hiervoor de tool ‘Welke regeling geldt voor mij?’ of kijk op DUO.nl.

Meer informatie
Onderwijsloket
Werken in het onderwijs (rijksoverheid)

Laat je inspireren!

Toch liever iets anders?

* = verplicht veld

Kies eerst je opleiding.

Kies eerst je type onderwijs.

Kies eerst je uitgangssituatie.