HomeIk heb een hbo-diploma. Ik wil werken in het basisonderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.
Ik heb een hbo-diploma. Ik wil werken in het basisonderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.
Denk jij erover om vanuit je huidige baan over te stappen naar het basisonderwijs? Of heb je geen werk en wil je graag voor de klas staan? Dat kan! Het Rotterdamse onderwijs heeft allerlei mogelijkheden voor je. Met een andere achtergrond kun je prima leraar worden. Jouw kennis en ervaring kunnen waardevol zijn.
Om les te geven in het basisonderwijs of het (voortgezet) speciaal onderwijs heb je een bevoegdheid nodig. Daarvoor ga je naar de pabo voor een voltijd- of deeltijdstudie. Omdat je een hbo diploma hebt, kun je direct als ‘zij-instromer’ gaan werken. Dat traject heet een zij-instroom in beroep traject.
Routes
Hoe kom je voor de klas vanuit een ander beroep met een hbo diploma? Er zijn verschillende mogelijkheden.
ZIB-traject (Zij-instroom in Beroep)
Pabo-opleiding verkorte deeltijd
Pabo-opleiding in deeltijd/flexibel/duaal
Zij-instroom in beroep
Jij wilt vanuit je huidige beroep overstappen naar het basisonderwijs of het (voortgezet) speciaal onderwijs? Dan kun je starten met het ZIB-traject. Dat traject is maatwerk. Het wordt dus speciaal voor jou samengesteld. ZIB duurt maximaal 2 jaar. Je kunt zij-instromer worden als je met een hbo- of wo-diploma het ZIB traject doet. Je staat vanaf dag 1 betaald voor de klas. En ondertussen haal je in 2 jaar je bevoegdheid op een hogeschool.
Hoe pak je dat aan? Bekijk hier de routekaart naar een baan als zij-instromer in beroep (ZIB).
Opleidingseisen Je kunt alleen zij-instromer in beroep worden in het onderwijs met een hbo- of wo-diploma.
Verdergaande informatie
Het eerste initiatief voor het zij-instroomtraject ligt bij jou. De eerste stap is dat je gaat ontdekken of een baan als leerkracht iets voor je is. Dit kan je op vele verschillende manieren ontdekken. Klik hier voor mogelijkheden om je te oriënteren.
Solliciteer bij een school of schoolbestuur als zij-instromer in beroep. Wil je graag werken bij een bepaalde school of schoolbestuur, maar zijn er geen vacatures voor zij-instromers? Dan kun je altijd reageren op een reguliere vacature of een open sollicitatie sturen. Benoem daarbij al dat je geïnteresseerd bent in een zij-instroomtraject. De school of het schoolbestuur bepaalt vervolgens of zij met jou in zee wil gaan. Zodra de school of het schoolbestuur heeft besloten jou als zij-instromer aan te nemen zal de school je aanmelden voor het geschiktheidsonderzoek bij één van de drie Pabo’s in Rotterdam. Zie het overzicht van alle Rotterdamse schoolbesturen.
Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit meerdere onderdelen en moet antwoord geven op de vraag of jij direct voor de klas kan staan en of je binnen twee jaar je bevoegdheid kunt halen. De resultaten van dit onderzoek zijn het uitgangspunt voor de pabo en het schoolbestuur om te bepalen wat je nog aan scholing en begeleiding nodig hebt om een bevoegd leraar te worden en hoe jouw persoonlijke scholingstraject eruit zal zien. Een vast onderdeel van het assessment is de Wisqat. (landelijke rekentoets).
Aan het einde van het geschiktheidsonderzoek krijg je te horen of je geschikt bent voor zijn zij-instroomtraject. Krijg je een negatief oordeel? Dan ben je op grond van je afgeronde hbo- of wo-bachelor wel toelaatbaar voor de 2-jarige verkorte deeltijdopleiding.
Voordat je begint, stel je in overleg met de pabo en het schoolbestuur een tripartiete overeenkomst op. Daarin leg je de afspraken vast rondom opleiding en begeleiding. De pabo-opleiding combineer je met een baan voor de klas. Je krijgt salaris voor de uren dat je werkt. Je moet het zij-instroom in beroep traject binnen 2 jaar afronden. Aan het eind van het traject leg je een bekwaamheidsonderzoek af, om aan te tonen dat je over de competenties van een leraar beschikt. Als je het bekwaamheidsonderzoek succesvol afrondt, krijg je een getuigschrift. Daarmee ben je volledig bevoegd als leerkracht.
Heb je de opleiding goed afgerond, dan mogen scholen je aanstellen als leerkracht. Je kan met je getuigschrift lesgeven op de basisschool, en het (voortgezet) speciaal onderwijs (met uitzondering van de jaarlagen waarin er eindexamens worden afgenomen).
Heb je een hbo- of wo-diploma? Dan is de 2-jarige verkorte deeltijd lerarenopleiding basisonderwijs (pabo) wellicht een goede optie voor jou. Met de 2-jarige deeltijdopleiding volg je gemiddeld 2 dagdelen per week de opleiding en loop je gemiddeld 1 dag in de week stage. Je hoeft (nog) geen baan in het onderwijs te hebben.
Je kan tijdens deze opleidingsroute ‘versneld voor de klas’ komen te staan. Voorwaarde is wel dat je de benodigde mijlpalen hebt afgerond. Dat wil zeggen dat je hebt aangetoond ‘beroepstaken bekwaam’ te zijn. Je hebt dan de opleidingsonderdelen/ mijlpalen van deze studiefase met succes afgerond. Voor meer informatie over de mijlpalenregeling kan je terecht bij de pabo. Verschillende schoolbesturen staan open om net zoals het ‘zij-instroom in beroep’ je in dienst te nemen. Zie het overzicht van alle Rotterdamse schoolbesturen.
Verdergaande informatie
Het eerste initiatief voor ligt bij jou. De eerste stap is dat je gaat ontdekken of een baan als leerkracht iets voor je is. Dit kan je op vele verschillende manieren ontdekken. Klik hier voor mogelijkheden om je te oriënteren.
Het is belangrijk dat je een opleidingsroute kiest die bij je past. Oriënteer je daarom goed bij de hogescholen door o.a. de open dagen te bezoeken en ga in gesprek om advies te krijgen bij een hogeschool. In Rotterdam kan je kiezen tussen drie hogescholen. Er zijn kleine inhoudelijke verschillen, maar aan alle drie de instituten kan je de verkorte deeltijdopleiding volgen.
Wanneer je je keuze hebt gemaakt is het enige wat je nog moet doen is een studiekeuzecheck. Hiervoor ben je een dag aanwezig bij je toekomstige opleiding om alvast kennis te maken met de studiepraktijk. De Pabo’s doen dit om te kijken of jouw ambities en kwaliteiten echt aansluiten bij de opleiding. Je kan alvast zelf checken of jij geschikt bent voor het lerarenberoep. Doe de test!
De pabo van jouw keuze nodigt je hiervoor uit na je aanmelding. Na de check ontvang je een studiekeuzeadvies met de resultaten. Dit advies is niet bindend.
Financiële ondersteuning
Er zijn meerdere subsidiemogelijkheden om de opleiding voor leraar (deels) te financieren. De overheid ondersteunt of draagt bij. Zie hiervoor de tool ‘Welke regeling geldt voor mij?’ of kijk op DUO.nl.
Wil je de overstap maken naar het basisonderwijs? Of kun je bijvoorbeeld niet wachten om aan de slag te gaan binnen het speciaal onderwijs? Met een deeltijdopleiding aan één van de drie Pabo’s in Rotterdam kan je je bevoegdheid halen om les te mogen geven in het basisonderwijs.
Hoe word je leerkracht in het basisonderwijs in Rotterdam? Zie hier voor de routekaart naar een baan in het primair onderwijs.
Verdergaande informatie
Het eerste initiatief voor ligt bij jou. De eerste stap is dat je gaat ontdekken of een baan als leerkracht iets voor je is. Dit kan je op vele verschillende manieren ontdekken. Klik hier voor mogelijkheden om je te oriënteren.
Het is belangrijk dat je een opleidingsroute kiest die bij je past. Oriënteer je daarom goed bij de hogescholen door o.a. de open dagen te bezoeken en ga in gesprek om advies te krijgen bij een hogeschool. Bespreek ook dat je interesse uitgaat naar het (voortgezet) speciaal onderwijs en de mogelijkheden van stage.
In Rotterdam kan je kiezen tussen drie hogescholen. Er zijn kleine inhoudelijke verschillen, maar aan alle drie de instituten kan je deeltijd studeren.
Wanneer je je keuze hebt gemaakt is het enige wat je nog moet doen is een studiekeuzecheck. Hiervoor ben je een dag aanwezig bij je toekomstige opleiding om alvast kennis te maken met de studiepraktijk. De Pabo’s doen dit om te kijken of jouw ambities en kwaliteiten echt aansluiten bij de opleiding. Je kan alvast zelf checken of jij geschikt bent voor het lerarenberoep. Doe de test!
De pabo van jouw keuze nodigt je hiervoor uit na je aanmelding. Na de check ontvang je een studiekeuzeadvies met de resultaten. Dit advies is niet bindend.
Financiële ondersteuning Er zijn meerdere subsidiemogelijkheden om de opleiding voor leraar (deels) te financieren. De overheid ondersteunt of draagt bij. Zie hiervoor de tool ‘Welke regeling geldt voor mij?’ of kijk op DUO.nl.