Heropening Vrijeschool Vredehof: een Frisse start in een vertrouwd jasje

Op vrijdag 6 oktober heropende de school haar deuren aan de Vredehofweg 30, na een grondige en moderniserende renovatie. Zowel de schoolleider en Marieke Klösters, de directeur sport, onderwijs, cultuur van de gemeente Rotterdam, waren aanwezig om dit betekenisvolle moment te markeren.

Waarom de renovatie?

Het schoolgebouw, dat beschermd is als belangrijk onderdeel van de wijk Kralingen, is gebouwd in 1911 en heeft een Amsterdamse School-stijl. De staat van het gebouw en de installaties was niet meer van deze tijd en de klaslokalen waren aan de kleine kant. Daarom was een flinke opknapbeurt hard nodig.

Wat is er nieuw?

Het pand behoudt zijn historische charme maar voldoet nu aan moderne eisen. De lokalen zijn heringericht om meer ruimte en comfort te bieden, helemaal in lijn met de wensen van de school en het Frisse Scholen-programma.

Schoolleider en Marieke Klösters staan op het podium, terwijl het publiek aandachtig luistert tijdens de heropening van Vrijeschool Vredehof

De indeling

Het pand heeft een beschermd stadsgezicht, wat invloed had op de renovatie. Het oorspronkelijke gebouw had drie verdiepingen en een kelderverdieping. In het nieuwe ontwerp zijn de gangen zoals ze waren gelaten, maar zijn de klaslokalen flink veranderd en groter gemaakt. Waar er eerst vier kleine klaslokalen waren, zijn er nu drie grotere lokalen.In de kelder is er nu een ruimte gemaakt voor creatieve vakken zoals handvaardigheid.

Positieve reacties

Na een tijdelijke verhuizing naar de Taborstraat tijdens de verbouwing, die in augustus 2022 begon, zijn zowel leerlingen als docenten nu weer terug op hun vertrouwde Vredehofweg locatie. De eerste reacties zijn overweldigend positief. Iedereen moest even wennen, maar het voelde al snel weer als vanouds. De nieuwe en verbeterde schoolruimte krijgt veel lof en wordt gezien als een gezondere leeromgeving. Zowel leerlingen als het team zijn zeer tevreden met het eindresultaat.

Gebak op schalen wordt uitgedeeld tijdens de heropening van Vrijeschool Vredehof.

Samen opleidend leren

Vrijeschool Vredehof werkt sinds 2020 samen met de Vrijeschoolpabo om nieuwe leerkrachten op te leiden. Deze samenwerking, genaamd Samen Opleidend Leren, helpt om het lerarentekort aan te pakken. Meer informatie is te vinden in de schoolgids.

Muzikanten voeren een live-optreden uit op het podium, terwijl het publiek enthousiast toekijkt en luistert.

Gerelateerde artikelen