Tineke Verhulst

Het is zulk mooi werk, nog net zo mooi als vroeger

Tineke Verhulst

 

“Dit jaar word ik 65 jaar en ik werk al 45 jaar op Rotterdamse basisscholen. Het is zulk mooi werk, nog net zo mooi als vroeger, toen ik als 20-jarige begon op een school in Crooswijk, twee dagen nadat ik mijn diploma had behaald”, zegt Tineke Verhulst, leerkracht groep 3 van de Heijbergschool. Tijdens de Verkiezing Leraar van het Jaar 2017 stond zij in de top 3 van beste leraren in de categorie basisonderwijs.

“Zal ik een recent voorbeeld geven waarom ik dit werk zo geweldig vind? Een jongetje bij ons in de groep heeft een motorische achterstand. Daardoor heeft hij ook problemen met schrijven en het verwerken van de leerstof. Hij heeft het dus niet altijd makkelijk op school. Maar mijn collega en ik doen onze uiterste best voor hem. Laatst kwam hij naar mij toe, ging op mijn schoot zitten en zei: ‘Juf, ik ben zo gelukkig, maar ik weet niet hoe het komt!’ Dit soort momenten ontroeren mij nog steeds. Ook nu weer als ik dit vertel. Ik heb daarom altijd een zakdoek op zak, haha!

Ik doe dit werk met alles wat ik in me heb, met empathie, verstand en met gevoel, ik probeer alles uit de kinderen te halen wat erin zit. Als de leerstof even te zwaar wordt, lassen we een speels momentje in met een dansje, of ik loop als een vliegtuig door de klas, of we zingen even een leuk liedje. Daarna kunnen we weer met frisse moed door. Ik zorg voor een goede sfeer, veiligheid, vertrouwen en gezelligheid, en ik maak een grapje tussendoor. Een fijne sfeer is de basis van alles. Van daaruit kun je gaan werken en bouwen. Na 45 jaar geniet ik nog steeds van de kinderen. Ze zijn zo onbevangen, heerlijk! Ik hoop een voorbeeld te zijn voor mijn collega’s, binnen en buiten de Heijbergschool.”