‘Ik ben trots dat ik juf Charlotte mag zijn’

Om het lerarentekort tegen te gaan, wil Rotterdam werken in het onderwijs aantrekkelijker maken. Zo zijn er allerlei trajecten om over te stappen naar het onderwijs. Charlotte Vermeer zegde haar commerciële baan ervoor op. ‘Ik heb weer plezier in m’n werk.’   

Charlotte (32) is een zogenoemde carrièreswitcher. Dit zijn Rotterdammers die een baan hebben maar liever aan de slag willen in het (speciaal) basisonderwijs. Deze mogelijkheid was voor Charlotte het zetje om haar werk in de commerciële wereld op te zeggen.

Droombaan

Op het moment dat de Rotterdamse haar hbo-diploma vastgoed en makelaardij haalde, barstte de hypotheekcrisis los. Haar gedroomde carrière in het vastgoed viel in het water. ‘Ik had ambitie en wilde veel geld verdienen. Mijn naam op de deur van een eigen kantoor: ik zag het wel zitten.’ Na wat omzwervingen werkte ze bij verschillende grote banken als financieel assistent. Een goede baan, maar het commerciële denken begon haar tegen te staan.

Het roer om

Ze besloot nieuw werk te zoeken als recruiter in het onderwijs. Een recruiter is iemand die voor organisaties sollicitanten aandraagt. Zo was ze bijna dagelijks op basisscholen te vinden. En toen voelde ze de klik. ‘Ik wilde het liefst op die scholen blijven’. Charlotte schreef zich in voor een informatieavond en besloot daarna de switch te maken. ‘Het is een onzekere stap om je leven om te gooien, maar ik was het aan mezelf verplicht.’

Trotse juf

Ze kon snel aan de slag bij basisschool Van Asch van Wijck, vlakbij de Nieuwe Binnenweg. Ondertussen volgt ze deeltijd de lerarenopleiding. Nog steeds is ze elke dag blij met haar overstap. ‘Ik heb weer plezier in m’n werk en kan iets goeds terugdoen. Mijn school is ook zo rijk aan verschillende culturen. Dat vind je alleen in Rotterdam. Ik ben trots dat ik hier juf Charlotte mag zijn.’