‘Ik wil graag van betekenis zijn’

Toen ze zelf op de middelbare school zat, vond ze de meeste leraren stom en saai. Het gymnasium maakte ze niet af. ‘Het leven buiten school was véél interessanter, met boeken en toneel.’ Die liefde voor boeken en taal brengt ze nu over op haar leerlingen. Diana Rozendaal is docent Nederlands voor de bovenbouw op het Libanon Lyceum. ‘Lezen is een krachtig wapen om jezelf en de ander beter te begrijpen.’

‘Ik was een heftige puber, ik dacht heel serieus na over de zin van het leven. Maar ik houd wel van leren en wilde toch studeren en daarom heb ik op het volwassenenonderwijs alsnog mijn diploma gehaald. Daarna ben ik eerst Frans en vervolgens Nederlands gaan doen. Na een tijdje ging ik lesgeven steeds interessanter vinden. Omdat ik me afvroeg hoe je de inhoud dan goed overbrengt op leerlingen, heb ik er pedagogiek bij gedaan.’

Energie
En zo rolde ze het onderwijs in. Nu, bijna 25 jaar later, heeft ze op meer dan 30 scholen lesgegeven. ‘Ik heb ontzettend veel invalwerk gedaan. Daarnaast werkte ik onder andere als onderwijscoach, schoolleider en onderwijsadviseur. Zo ben ik ook op het Libanon Lyceum terechtgekomen. Ik heb hier de sectie Nederlands ondersteund, en ben hier vervolgens zelf gaan lesgeven. Daarnaast werk ik nu ook als trainer voor invalleerkrachten. Ik vind het supertof om met leerlingen en docenten om te gaan, daar krijg ik echt energie van.’

Anders
Wat voor een docent is Diana? ‘Ik denk dat ik het anders doe. Ik werk vanuit liefde in plaats vanuit angst. Leerlingen vinden het fijn om naar mijn les te gaan, ik ga met hen in gesprek. Ik denk dat ze zich gezien voelen bij mij, en serieus genomen. Ik lees ook vaak voor in de klas, dat vinden ze heerlijk.’

Andere wereld
Diana verslindt boeken als water. ‘Ik probeer mezelf elk jaar te overtreffen met het aantal boeken dat ik lees, vorig jaar waren het er 63. De liefde voor literatuur en lezen probeer ik over te brengen op mijn leerlingen. Ik hoop dat ze daarmee hun taalgevoel ontwikkelen. En dat het mensen worden met een brede algemene ontwikkeling zodat ze het leven een beetje beter snappen. Lezen is een krachtig wapen om jezelf en de ander beter te begrijpen. En om een andere wereld te leren kennen.’

Rotterdam
‘Rotterdam is alles voor me. Ik hou overdreven veel van deze stad. Mijn hele leven is hier. Onze school zit op de rand van Crooswijk met Kralingen, soms heb ik in een klas van 30 leerlingen wel 17 verschillende culturele achtergronden. Er is veel aan de hand in de grote wereld. Toch zie ik een thema zoals racisme nauwelijks terug in mijn lessen. Hockey en het multiculturele gaan goed samen op deze school. Ik heb enorm veel Rotterdam truien en T-shirts. Veelal met tekst omdat mensen daarop reageren.’

Zin
‘Mijn motto is een quote van Jules Deelder: de zin van het leven ben je zelf. De zin van mijn leven heb ik inmiddels ook ontdekt: ik wil graag van betekenis zijn voor de mensheid, er voor iemand zijn. Daarom ben ik leraar geworden. Ik ga ervan uit dat iedereen in principe een goed mens is. En iedereen krijgt elke dag een nieuwe kans om een goed mens te zijn. Ik leg de lat hoog, ik ga wel voor wereldvrede natuurlijk!’

Tip
Diana’s tips voor andere docenten: ‘Durf je zwaktes te etaleren en durf te vragen! Vraag eens aan een ander: hoe doe jij dit? Vraag of iemand eens mee wil kijken. Ga het gesprek aan met mensen, dat leidt tot nieuwe dingen. Humor en relativeringsvermogen zijn ook essentieel. Doe niet te moeilijk en wees niet te streng. Bovendien is het altijd druk in het onderwijs, je vergeet al snel te eten of drinkt de hele dag door koffie. Dus zorg goed voor jezelf!’