Ik werk al 20 jaar als pedagogisch medewerker in de kinderopvang en vroeg voorschoolse educatie

“Diversiteit is een rijkdom heb ik ervaren en ik kan niet tegen sleur en elke dag hetzelfde doen.”

Ik werk al zo’n 20 jaar als pedagogisch medewerker in de kinderopvang en vroeg voorschoolse educatie in Rotterdam. Sinds anderhalf jaar zit ik drie dagen in de week op de babygroep. In het hart van de stad in het Groot Handelsgebouw naast CS en daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Ik heb een bruisende, levendige en dynamische omgeving nodig heb ik ervaren. Ik woon namelijk in de Hoekse Waard en heb op een gegeven moment de switch gemaakt om daar in het dorp te gaan werken. Voor het groen en de rust en dichter bij mijn huis. Nou, dat pakte anders uit. Ik had alleen invaluren en die onzekerheid maakte me erg onrustig. Gek genoeg miste ik ook de stad en het omgaan met kinderen en ouders uit verschillende culturen. Diversiteit is een rijkdom heb ik ervaren en ik kan niet tegen sleur en elke dag hetzelfde doen. Rotterdamse ouders zijn mondig en hebben het hart op de tong. Daardoor heb ik het gevoel midden in de maatschappij te staan. Op mijn werk sta ik aan en thuis kom ik tot rust.

Observeren, zoeken, ontdekken

Vanaf mijn 24e werk ik in de kinderopvang. Ik heb vooral met peuters gewerkt. Ik hou van kinderen. Ik heb zelf helaas geen kinderen kunnen krijgen, maar heb wel een heerlijke bonusdochter van 9 jaar. Toen ik van de peuters naar de babygroep overstapte, dacht ik eerst dat ik de gesprekjes met de peuters zou gaan missen. Maar ik heb ontdekt dat de babygroep ook erg interessant is. Ik mag zorgen voor iets heel waardevols in het leven van jonge en soms onzekere ouders. Je leert als pedagogisch medewerker anders kijken naar een kind tussen 0 en 2 jaar. Het is meer observeren, zoeken en ontdekken: wat wil een kind, wat past, wat helpt, wat heeft het nodig, hoe ga ik het aanpakken?

Ontwikkeling zeer jonge kind

Mensen denken wel eens minderwaardig over de kinderopvang. We zijn geen oppassers, maar zetten heel bewust al stappen in de ontwikkeling van het zeer jonge kind. Als pedagogisch medewerker leren we elk jaar bij en ik waardeer de kansen die ik krijg om mezelf te ontwikkelen. Ik word goed begeleid en er zijn behoorlijk veel bijscholingen en cursussen in de baby- en kinderopvang en de vroeg en voorschoolse educatie. Met ons team hebben we ook een talentenscan gedaan. Heel leerzaam om te ontdekken wat voor type mens je bent. Ik heb sowieso veel over mezelf en mijn adhd geleerd in mijn werk: wat is goed voor me en hoe trek ik mijn grenzen? Fijn dat ik de ruimte krijg mezelf te zijn en te worden. Ik voel me gewaardeerd door collega’s, leidinggevenden en ouders.

Werken in de kinderopvang kan echt je leven veranderen. Een nieuwe collega was eerst floormanager in de boekenwereld. Ze heeft de switch gemaakt en ze leeft helemaal op. Van werken in de Kinderopvang en de BSO krijg je zo veel terug en je kunt jonge kinderen iets meegeven en ook iets leren over het leven.

Uitjes met Rotterdampas

Rotterdam is een heerlijke stad om in te werken. Ik kan er zo van genieten om in de pauze of na het werk een terrasje te pikken, te wandelen in een park of te shoppen in leuke winkeltjes. Dat is goud waard heb ik gemerkt toen ik even in een dorp werkte. Met de kinderen gaan we ook wel eens met de bolderkar op pad naar een speeltuin of de dierentuin. Ideaal! Ik maak ook dankbaar gebruik van de Rotterdampas als ik naar de bios wil. Binnenkort start ik een cursus ukulele spelen. Ik heb thuis de gitaar van mijn overleden vader liggen en wil heel graag muziek maken. Wie weet vinden de kinderen dat ook fijn.

Mijn favoriete plek in Rotterdam is de Groene Passage aan de Mariniersweg, een leuk en duurzaam winkelcentrum. Gave winkeltjes en een fijn café, waar ik heerlijk kan zitten zonder iets te moeten. Helemaal Zen. Ik kom er tot rust en kan me opladen.

  • Bekijk hier de nieuwste vacatures als je een pedagogisch professional bent en vind de baan die perfect bij je past.