Ik ben gymleraar in Rotterdam

“Elk kind kan meedoen en voor elk kind is er iets te halen in mijn gymles”

Niels Bontenbal (40), vakleerkracht bewegingsonderwijs, PCBS Willem van Oranje en Savornin Lohmanschool

Of leerlingen nu profvoetballer, loodgieter of politieagent worden, ik ben er trots op als ze blijven bewegen en sporten als ze ouder worden. Ik zal nooit dat ene meisje vergeten. Omdat ze uit een arm gezin kwam, was er geen geld om te sporten. Via de schoolsportvereniging deed ze mee aan circuslessen. Haar moeder, oma en de rest van de familie kwamen bij haar eerste voorstelling kijken. Het meisje zit nu in groep 8 en geniet nog steeds van de circuslessen. Dat maakt me blij en daar krijg ik als gymleraar voldoening van.

Ik heb de HALO in Den Haag gedaan, de lerarenopleiding lichamelijke opvoeding. Eigenlijk wilde ik het leger in, maar mijn vader vond dat niet zo’n goed idee. Hij raadde me aan eerst een opleiding te doen. Dat was een gouden tip, want ik ben gelijk na de HALO het onderwijs in gegaan en heb geen dag spijt van mijn keuze gehad.

Gezonde voeding en hoelahoep

Als vakleerkracht bieden we onze leerlingen een kwalitatief goed en gevarieerd bewegingsaanbod. Daarnaast houden we ons ook bezig met een gezonde leefstijl. Wij werken hiervoor samen met de schooldiëtist en verzorgen lespakketten over voeding en gezonde keuzes. Ook hebben we een fruit-, water- en traktatiebeleid. Wij zijn aangesloten bij de schoolsportvereniging van de PCBO Bogermanschool. Kinderen kunnen kiezen voor karate, hockey, freerunning, thaiboksen en circuslessen. Zo willen we de doorstroom van kinderen naar sportverenigingen stimuleren.

Wat ik ook gaaf vind, is het naschools aanbod van sport: kinderen kunnen als ze dat willen extra bewegen na schooltijd. Daarnaast maken we gebruik van de vele sportclinics van Schoolsport010. Daar zitten ook trendy sporten bij, zoals BMX en hoelahoep. Verrassend leuk aanbod!

Verbonden met de buurt

Mijn vak heeft zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld. Nu kijken we veel meer naar de beleefwereld van het kind in plaats van dat we een standaardaanbod doen van turnen en spel. De focus ligt op bewegen en sportdeelname in de breedste zin en daar hoort ook spelen op straat bij. Ik geloof niet in drie keer in de week rennen en daar op korte termijn fitter van worden. Ik leer ze liever de vaardigheden die ze zelf kunnen inzetten als ze hun weg zoeken in de bewegingscultuur. Als gymleraar voel ik me verbonden met de buurt: samen moeten we overgewicht aanpakken. Onze school staat in deelgemeente Feijenoord en ik heb nauw contact met alle gymleraren in de wijk.

Magie en sociale vaardigheden

Als een kind iets geleerd heeft in mijn gymles, voelt dat als een magisch moment. Opeens kunnen ze wel een koprol, dat is toch super! De meeste kinderen op de basisschool vinden sport en bewegen leuk. Ik besteed veel aandacht aan de onderpresteerders door te differentiëren: elk kind kan meedoen en voor elk kind is er iets te halen in mijn gymles.

Sport gaat ook om sociale vaardigheden, respect hebben voor elkaar en samen als team actief zijn. In Hillesluis heerst er een straatcultuur en tijdens sport en spel hebben de kinderen wel eens conflicten over een bal die in of uit is. Ik stel aan het begin van het schooljaar duidelijke normen hoe we met elkaar omgaan. Dit moet je als leerkracht goed bewaken en vooral ook handhaven.

Lerarenbeurs

Ik heb via de lerarenbeurs een studie Bestuurskunde gedaan aan de Erasmus Universiteit. In twee jaar tijd heb ik mijn master gehaald. Heel fijn om in een compleet andere wereld te zijn en nieuw mensen te leren kennen. Ik heb geweldig les gehad. Het was twee jaar buffelen naast mijn baan, maar ik kreeg er enorm veel energie en inspiratie van. Fantastisch, dat de gemeente dit mogelijk maakt voor leraren.

Wandelend naar Rammstein

Er is veel te doen in Rotterdam; ik zou elke week wel naar een sportevenement kunnen. Elk jaar doen we met de school mee aan de Kids Run tijdens de Rotterdam Marathon: wat een belevenis voor de kinderen, de stad swingt dan. Ik ben geboren en getogen Rotterdammer en vind het een fijne stad. Toen ik in IJsselmonde woonde, kon ik wandelend of op de fiets naar concerten van Rammstein en Guns and Roses in De Kuip en Ahoy. Hoe gaaf is dat! En ik vind het heerlijk om rond te struinen op het Dunya Festival of Baroeg Open Air. Rotterdam heeft alles van hiphop, house tot hardrock.

Mijn favoriete plek in Rotterdam is de Rotte. Ik woon nu langs het riviertje en ik vind het heerlijk om daar in de natuur te wandelen, te fietsen of te kanoën. En Ommoord voelt als een dorp, terwijl alle faciliteiten van de stad in de buurt zijn.

Bekijk hier alle informatie over leraar worden in Rotterdam of ga direct naar de vacaturepagina.

Woensdag 11 september 2024 organiseert de gemeente Rotterdam samen met de Rotterdamse schoolbesturen en kinderopvangorganisaties een informatiebijeenkomst. Daar leggen ze uit hoe je de overstap kunt maken naar het onderwijs of de kinderopvang.

Meld je binnenkort aan voor de informatiebijeenkomst. Hier verschijnt binnenkort een button.

.