Informatie voor pedagogisch medewerkers

Denk je als pm’er over een combibaan?
Een combibaan kan een fijne uitbreiding zijn van je huidige werk. Laat je inspireren door de ervaringsverhalen van Rotterdamse pm’ers op deze website.

In het algemeen betekent het meer financiële onafhankelijkheid en een inhoudelijke verrijking van je werkzaamheden en het staat goed op je cv. Je krijgt het natuurlijk wel drukker, dus als je flexibel bent en goed kunt plannen gaat het beter. Ook geeft het meer voldoening als de uitbreiding goed past bij jouw passie en interesses.

Zie voor tips en inspiratie ook info en inspiratie combinatiebanen kinderopvang – onderwijs

Wil je een combibaan, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bespreek het in je personeelsgesprek.

Stimuleringspremie (bij)scholing
In 2023 heeft de gemeente Rotterdam 45.000 euro beschikbaar voor (bij)scholing in de kinderopvang. Het geld is bedoeld voor opleidingen voor zij-instromers of pedagogisch medewerkers van een Rotterdamse kinderopvanglocatie die ook in of met het basisonderwijs willen werken. Bijvoorbeeld een opleiding tot onderwijsassistent of leraar-ondersteuner. Het kan ook een pedagogische of andere lesmodule zijn van Level Up of bijscholing in een specifiek onderwijsconcept.

Zij-instromers
Alle scholing die nodig is voor een traject op maat, komt in aanmerking. Bijvoorbeeld een opleiding voor een aanvullend certificaat dat nodig is om te kunnen starten.

Hoe aanvragen
Rotterdamse kinderopvangorganisaties kunnen de stimuleringspremie aanvragen voor hun medewerkers. De stimuleringspremie is voor de daadwerkelijke kosten van de opleiding en is maximaal € 1.000, – per pedagogisch medewerker. Aanvragen kan in de periode 1 januari tot 1 december 2023. Meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedure vind je hier.


Beschikbare (bij)scholing voor pm’er
Bijscholing
Bijvoorbeeld in extra pedagogisch of didactisch handelen, bijvoorbeeld in een bepaald onderwijsconcept, vakgebied, ve in de vroegschool.

Voor bevoegdheid in het onderwijs (leraar, Onderwijsassistent of Leraarondersteuner)
Voor gpm’ers (gespecialiseerd pedagogisch medewerkers met de opleiding pw, niveau 4) is het mogelijk een kopklas te volgen om het diploma Onderwijsassistent (niveau 4) te halen.
Ook is opscholing mogelijk via de ADPEP naar Leraarondersteuner (niveau 5). Met Level Up kunnen pm’ers modulair nascholen op de verschillende onderdelen van de pabo-opleiding. Zodra een module is behaald kunnen zij op dat onderdeel zelfstandig worden ingezet in de klas.

Informatie over de opleidingen
Onderwijsassistent: studiehandleiding kopklas Albeda
Leraar-ondersteuner: https://www.hogeschoolrotterdam.nl/opleidingen/associate-degree/pedagogisch-educatief-professional/voltijd/
Leerkracht: https://www.thomasmorelevelup.nl/uploads/brochure/LevelUp-brochure-LR-spr.pdf
Zij-instromer: www.onderwijsloket.com / https://arbeidsmarktplatformpo.nl/ruimbaanvoorpo.