‘Ze vinden het een feest om lol met me te maken en woordjes te leren.’

Madelon Huisman (53), pedagogisch medewerker, onderwijsassistent en vestigingsmanager in opleiding

Af en toe knijp ik in mijn onderarm. Drie jaar geleden ben ik vanuit allerlei kantoorbanen en zonder diploma’s een school binnengelopen. Nu heb ik drie functies: onderwijsassistent op de basisschool, pedagogisch medewerker op de BSO én vestigingsmanager in opleiding in de kinderopvang. Ik heb twee jaar gebikkeld met mijn studie en mijn stages. Mijn droom om met kinderen te werken gaf me energie en doorzettingsvermogen. En wat me ook motiveerde: vanaf de eerste dag noemden kinderen me juf, geweldig!

Als jong meisje wilde ik óf juf worden óf net als mijn vader op kantoor werken. Het werd kantoor bij de Kinderbijslag. Daarna heb ik 12,5 voor een accountantskantoor gewerkt. Via een zwager werd ik officemanager op zijn scheepvaartbedrijf. Die overstap was heel spannend. Ik heb de havo niet eens afgerond, want ik had last van examenvrees. Het bleek dat ik met al mijn werkervaring een prima officemanager was.

Meer dan welkom

Toen het bedrijf moest bezuinigen, besloot ik op mijn 50e mijn droom na te jagen: met kinderen werken. In 2020 stapte ik naar de dichtstbijzijnde basisschool in mijn buurt. “Hallo ik ben Madelon, 50 jaar en ik wil op school werken, maar wellicht ben ik te oud”. Daar moesten ze erg om lachen. Ik was meer dan welkom. Ze brachten me in contact met de kinderopvang die was gevestigd in een van de zijvleugels van de basisschool. In de Kinderopvang zagen ze het wel zitten met me. Ik kreeg de kans om twee studies tegelijk op te pakken: pedagogisch medewerker en onderwijsassistent. Via een werkleertraject (BBL, Beroepsbegeleidende leerweg) kon ik zonder opleiding beginnen bij de BSO, waar kinderen komen van 4 tot 12 jaar.

Allereerste diploma’s

Na 30 jaar moest ik in 2020 ook opeens weer aan de studie. Pittig hoor: ik werkte drie tot vier dagen en ging één dag in de week naar school. In november 2022 heb ik drie diploma’s gehaald: pedagogisch medewerker niveau 3 en 4 en onderwijsassistent. Samen met één collega die dit ook had gepresteerd, werd ik apart genoemd bij de diploma-uitreiking. En toen kwamen de tranen. Ik zat daar met mijn man en als 52-jarige was ik als een kind zo blij met de allereerste diploma’s in mijn leven.

Onderwijsassistent op basisschool

In mijn baan als onderwijsassistent op de basisschool help ik kinderen met een andere moedertaal dan het Nederlands (NT2). Via prentenboeken leer ik ze nieuwe woordjes. Ik heb een kwartier voor kleine groepjes van drie tot vier kinderen van 4 tot 7 jaar oud. In drie uur tijd heb ik meer dan 42 kinderen geholpen. Superleuk! Hun woordenschat groeit razendsnel. Belangrijk, want daar hebben ze hun hele verdere leven baat bij. Het leuke is dat er ook kinderen komen die mij van de kinderopvang kennen. Samen huppelen we de klas in. Ze vinden het een feest om lol met me te maken en woordjes te leren. Van die blije kinderen gaat mijn hart open, absoluut.

Pedagogische medewerker BSO

In de BSO komen kinderen na hun schooltijd. In die paar uurtjes die ze bij ons worden opgevangen, moeten ze het naar hun zin hebben. Als pedagogisch medewerker bied ik kinderen aandacht, liefde, veiligheid en gezelligheid. We eten en drinken samen, spelen buiten, doen spelletjes of maken een puzzel. We praten ook over gedrag en hoe we op een leuke manier met elkaar omgaan. Aangezien ik wat ouder ben, straal ik rust uit en dat geeft ze een veilig gevoel. Als ik zie dat een kindje wat onrustig is, gaan we samen even babbelen. Als mama of papa hun kind ophaalt en dochter- of zoonlief heeft rode wangetjes en wil nog niet naar huis, dan hebben we het goed gedaan.

Geluksmoment

Net na de zomervakantie liep ik ’s ochtends op het schoolplein en daar kwam een blij kindje aangerend. Ik was het vorige schooljaar zijn onderwijsassistent geweest. Hij ging aan mijn benen hangen en riep: “Ik heb je zo gemist juf. Wanneer gaan we weer woordjes oefenen?’ Grote glimlach van blijdschap: dit is precies waarom ik zo graag in het onderwijs en de kinderopvang werk.

Vestigingsmanager

Ik was vanwege mijn achtergrond als officemanager al eens gevraagd om vestigingsmanager voor de kinderopvang te worden. Dat wilde ik aanvankelijk niet, want ik had al 30 jaar op kantoor gezeten. Na twee slapeloze nachten heb ik toch ja gezegd. Als 20 collega’s mij als leidinggevende zien zitten, dan moet ik dat gewoon doen. In mij zit iets van: ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Ook ben ik van nature nieuwsgierig en bereid te leren. De collega’s staan achter mij en ik krijg begeleiding van een ervaren regiomanager.

Loop eens binnen

Per 1 juli 2023 ben ik nu officieel vestigingsmanager in opleiding. Gelukkig werk ik ook nog steeds met kinderen. Twee ochtenden ben ik onderwijsassistent op de basisschool en één middag heb ik een bovenbouwgroep van de BSO met kinderen van 8 tot 12 jaar. Als vestigingsmanager moet ik nog de studie tot pedagogisch coach doen. Ja, weer een opleiding, maar nu weet ik dat ik dat kan. Twijfel jij nog over de kinderopvang? Loop net als ik gewoon eens naar binnen. Leeftijd is geen punt. Of je nu jong bent of wat ouder: je kunt zo veel voor een kind betekenen!

Leraar worden of werken in de kinderopvang?

Overweeg je een carrière in het onderwijs of ben je geïnspireerd om ook een verschil te maken? Kijk dan hier voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen