Jelmer van der Plas, genomineerd Leraar van het jaar 2018 categorie basisonderwijs

Jelmer is sportman, zanger, vlogger en leerkracht. In 2018 eindigde hij in de top 3 van de Verkiezing Leraar van het Jaar. Wat is de gemeenschappelijke noemer? Jelmer: “Ik denk positief, wil presteren en ik vind het leuk om voor groepen te staan. Ik ben creatief en denk oplossingsgericht. Ook in de klas.”

“Leerkrachten geven vorm aan het onderwijs”

“Toen ik niet werd toegelaten tot de Halo-sportopleiding en ook een auditie bij de toneelschool op niets uitliep, dacht ik: wat nu? Mijn moeder, zelf leerkracht in het basisonderwijs, bracht me op het idee van de pabo. Op de pabo en voor de klas heb ik mezelf opnieuw uitgevonden.”


Kanjer van de dag

“Mijn positieve levenshouding neem ik mee de klas in. Muziek is een fantastische manier om taal te leren. Ik neem mijn gitaar mee. Leerzaam en sfeerverhogend. Leerlingen straf ik nauwelijks, want ik ben geen politieagent. In plaats daarvan beloon ik ze. Juist de belhamel of de lastpak complimenteer ik als ik een verbetering zie. Elk kind heeft iets positiefs. Dat benadruk ik met punten op een online beloningssysteem, waarbij de kinderen een eigen avatar hebben. Daarnaast ben ik vorig schooljaar begonnen met de ‘Kanjer van de dag’. Een kind dat iets positiefs had gedaan, hoe klein ook, krijgt een wisselbekertje op tafel. Zo stel ik goed gedrag als voorbeeld. Het werkt als een trein en geeft een goeie vibe in de klas.”


Rotterdams Jeugdjournaal

“Ik vind dat leerkrachten geen uitvoerders van onderwijsbeleid behoren te zijn, maar juist zelf vorm moeten geven aan het onderwijs. Initiatief en nieuwe ideeën zijn het meest kansrijk als ze vanuit de leerkrachten en teams komen. Vanuit Kind en Onderwijs Rotterdam kreeg ik de kans om onderwijsvlogs en het Rotterdams Jeugdjournaal te maken. De vlogs brengen goeie ideeën uit het onderwijs breder onder de aandacht, brengen scholen bij elkaar en brengen Rotterdam de klas in.