Johan ten Cate, genomineerd Leraar van het jaar 2018 categorie voortgezet onderwijs

Johan ten Cate is wiskundeleraar op Het Lyceum Rotterdam, genomineerd leraar van het jaar 2018, categorie voortgezet onderwijs. Johan was vroeger al een echte scheikunde- en wiskundenerd. Zijn aanstekelijk enthousiasme voor wiskunde en opgewekte karakter inspireert zijn leerlingen dagelijks. “Dat is nodig, want veel leerlingen hebben geen ideale thuissituatie. Zij hebben veel aandacht en liefde nodig.”

“Meneer, hoe kunt u altijd zo vrolijk zijn?”

“Vroeger had ik thuis een eigen laboratorium. Met mijn vrienden experimenteerden we wat af! Ze noemden mij niet voor niets Ali Chemicali. Tijdens een proefje riep mijn vader een keer verschrikt: Brand! Ik stelde hem gerust met de woorden: och, niets aan de hand, er oxideert alleen maar wat. Haha! Ik ging scheikunde studeren en werd docent. Die lol in scheikunde heb ik zo’n tien jaar overgebracht op mijn leerlingen, toen nog in Zeeland.”

Eén zandkorrel in de zandbak

“Ik heb twee masters: scheikunde en wiskunde. Vroeger had ik een hele goede wiskundeleraar. Dankzij hem heb ik een jaar of tien geleden de overstap gemaakt en ben ik wiskundedocent geworden. Wiskunde is een fascinerend vak. Van een hele zandbak vol wiskunde begrijpen we maar één zandkorrel. Dat probeer ik mijn leerlingen te laten inzien. Wiskunde is voor sommige leerlingen moeilijker dan voor andere. Als een leerling het niet begrijpt, zoek ik een andere invalshoek om het uit te leggen. Dat doe ik met veel enthousiasme: zo ben ik. Ik hou echt van mijn leerlingen. Van ál mijn leerlingen. Ik krijg vaak te horen dat ik aardig ben. Ik doe het er niet om, maar ik denk wel dat het zo is. Ik sta klaar voor álle leerlingen, ook voor de boefjes. Die liefde heb ik van God, want God is liefde. Het geloof speelt een grote rol in mijn leven.”

Wiskundewedstrijd in China

“Mijn leerlingen zeggen wel eens: Meneer, hoe kunt u altijd zo vrolijk zijn? Nou, ik ben een gelukkig en dankbaar mens. Ik ben ook een gevoelsmens. Ik zie aan de ogen van een leerling als er iets mis is. Verder moedig ik excellente leerlingen aan om deel te nemen aan internationale wiskundecompetities. Vorig jaar zijn twee leerlingen van Het Lyceum Rotterdam derde geworden in China. Binnenkort gaan er weer twee leerlingen van onze school naar China, zij vertegenwoordigen daar ons land. Dat is toch fantastisch!”

Tips van Johan aan docenten:

  • Wees relaxed, niet streng, maak een grapje
  • Blijf jezelf, wees eerlijk
  • Wees empathisch en investeer in een goede relatie met je leerlingen